Oštrenje noža kosilice

OŠTRENJE NOŽA KOSILICE: ŠTO JE POTREBNO ZA ČIST REZ PRI KOŠNJI


Dobro održavani noževi kosilice za travu od ključne su važnosti za prekrasan travnjak: potrebno ih je redovito oštriti. Sve o tome možete pronaći ovdje.
SIGURNOST NA PRVOM MJESTU - PRIJE SVEGA KAD SAMI OŠTRITE NOŽEVE VAŠE KOSILICE ZA TRAVUKADA, GDJE, KOLIKO ČESTO OŠTRITI NOŽ KOSILICE? – LISTA ZA PROVJERU


Niti jedan ljubitelj urednog travnjaka ne želi nakon košnje vidjeti na travnjaku neujednačen rez i iščupane vlati trave. To je razlog za redovito oštrenje noža vaše kosilice. U listi za provjeru pronaći ćete sve što o tome trebate znati. 


PROVJERA NOŽA KOSILICE

Ne čekajte da rezultati košnje postanu loši uslijed tupog noža: potrebne su česte i redovite provjere noževa, kako biste utvrdili je li im potrebno oštrenje.


PRIMJETILI STE NAPUKNUĆE?  ZAMIJENITE ODMAH!

Ako primijetite napuknuće na nožu kosilice, nemojte niti pokušavati oštriti ga. U tom slučaju nož se mora zamijeniti.


OŠTRENJE NOŽA KOSILICE – KOLIKO ČESTO?

I kada sve radi besprijekorno, trebali biste svakih 20 do 25 radnih sati naoštriti nož za košnju kod ovlaštenog STIHL servisera.


SAMOSTALNO OŠTRENJE NOŽA KOSILICE ILI OŠTRENJE U SERVISU?


Unaprijed preporučamo: naš savjet je da oštrenje noža kosilice ipak povjerite kompetentnoj osobi, a to je osoblje ovlaštenog STIHL servisa. To je najsigurniji način da nož vaše kosilice vratite u stanje optimalno za nesmetano i sigurno obavljanje njegove zadaće. Ukoliko smatrate da raspolažete s dovoljno vještine i spretnosti, nož je moguće i samostalno nabrusiti. U nastavku smo sažeto opisali obje mogućnosti.

SAMOSTALNO OŠTRENJE NOŽA ZA KOSILICU

Želite li samostalno naoštriti nož vaše kosilice, nužno je opremiti se s ponešto alata i potrebnom vještinom. Nož vaše kosilice nije neki precizni instrument i ne treba biti nabrušen poput britve, no ipak nije dovoljno samo vratiti potreban kut pod kojim je nož bio naoštren. Valja mu vratiti njegovu formu i ravnotežu dvaju strana noža. Tako ćemo izbjeći pojavu neželjenih vibracija pri radu i mogućnost daljnjih oštećenja stroja tijekom njegove uporabe. Za ocjenu ravnoteže noža nužno je koristiti uređaj za njeno određivanje - dobar osjećaj za balans ovdje nažalost nije dovoljan. I još jedna važna napomena: samostalnim oštrenjem noža gube se jamstvena prava na nož kosilice.


OŠTRENJE NOŽA KOSILICE U SERVISU - TROŠAK USLUGE

Ako ne želite samostalno oštriti nož kosilice, pri slijedećem servisiranju kod ovlaštenog STIHL servisera možete dati naoštriti nož ili ga zamijeniti. Oštrenje noža kosilice obično je uključeno u održavanje kosilice. Alternativno, možete jednostavno doći s nožem i predati ga ovlaštenom serviseru na oštrenje. U tom slučaju, demontažu i montažu noža morate obaviti sami. Trošak usluge oštrenja noža kosilice nije velik, ali sobom nosi jamstvo kvalitete usluge. Točne informacije o troškovima možete saznati kod vašeg ovlaštenog STIHL servisera. 

STIHL profesionalni savjet: Prepustite oštrenje noža kosilice stručnoj osobi, profesionalcu koji je opskrbljen potrebnim alatom te znanjem i iskustvom. Kod  ovlaštenog STIHL servisera ova će usluga biti obavljena za samo nekoliko minuta.


SAMOSTALNO OŠTRENJE NOŽA KOSILICE - UPUTSTVO


Ako ste se ipak odlučili samostalno naoštriti nož kosilice, ovdje ćete pronaći sve važne upute - od pripreme pa do oštrenja i balansiranja noža.

SAMI ŽELITE NAOŠTRITI NOŽ KOSILICE – ŠTO VAM JE POTREBNO


Stega za učvršćivanje noža (škripac) 
Radne zaštitne rukavice
Ključ za demontažu noža
Kliješta za prihvat noža 
Turpija za grubo poravnavanje i brušenje metala
Brusna turpija ili brusni kamen za poliranje
KORAK 1. OSIGURATI POGON UREĐAJA OD NEŽELJENOG POKRETANJA 

Prije početka samostalnog oštrenja noža kosilice, morate biti sigurni da se pogonski motor ne može pokrenuti (slučajno uključiti). U suprotnom postoji opasnost od pokretanja noža tijekom rada. Kod električnih kosilica valja iskopčati produžni kabel iz utičnice i namotati ga vidljivo oko uređaja. Ako imate akumulatorsku kosilicu, izvadite akumulator iz njegovog ležišta na uređaju. Modeli pogonjeni benzinskim motorom osiguravaju se od pokretanja otpajanjem kontaktnog kabla sa svjećice.
KORAK 2. PRAVILAN POLOŽAJ STROJA ZA DEMONTAŽU NOŽA

Električnu kosilicu dovoljno je samo jednostavno preokrenuti i položiti na gornji dio kućišta. Kod benzinskih modela postupak je značajno različit: Kako biste spriječili da motorno ulje dospije u filtar zraka, kosilicu nagnite na stražnju stranu uređaja i to pod maksimalnim kutom od 45 stupnjeva. Alternativni način je postavljanje kosilice između dviju stolica, tako da s donje strane možete doći do noža kosilice. Pažnja: pročistač zraka mora uvijek ostati gore tj. mora biti viši od bloka motora!
KORAK 3. ODVAJANJE NOŽA

Vijci koji pričvršćuju nož kosilice uvijek su desnog navoja i otpuštaju se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Vrlo važno: pri ovom poslu uvijek nosite zaštitne rukavice. Pri otpuštanju vijaka jednom rukom pridržavajte nož kosilice, dok drugom rukom otpuštate vijke. U slučaju da su vijci prečvrsto zavijčani, potrebna vam je pomoć još jedne osobe, koja će vam pridržavati kosilicu, ili blokirajte nož kosilice drvenim klinom.
KORAK 4. ČIŠĆENJE NOŽA 

Prije samog oštrenja, nož kosilice očistite i temeljito uklonite sve ostatke trave. To je najlakše učiniti uz pomoć limene zidarske lopatice ili žičane četke. Po obavljanju ovog posla prelazi se na vizualni pregled noža: ukoliko primijetite pukotine ili ureze na nožu, potrebno ga je zamijeniti novim. 
KORAK 5. UČVRŠĆIVANJE NOŽA KOSILICE

Skinuti i očišćeni nož učvrstite u stolnu stegu (škripac) i pritegnite u položaj koji vam omogućuje pokrete alatima za oštrenje u smjeru od sebe - tako da rezne rubove možete oštriti pomicanjem prema gore. Pri stezanju noža u škripac dobro je obložiti nož umecima, npr. starim komadima kože, kako ne bi došlo do oštećivanja površine noža.   


KORAK 6. OŠTRENJE NOŽA KOSILICE

Povlačite turpijom za metal niz liniju oštrice u jednom smjeru, kako biste naoštrili nož. Činite to sve dok na rubu noža primjećujete neravnine ili zatupljena mjesta. Održavajte kut oštrenja od 30 stupnjeva. Obratite pažnju na ujednačeno oštrenje, kako bi zadržali ravnotežu noža.

STIHL profesionalni savjet: Kako biste postigli finiji učinak oštrenja, nanesite na plohu turpije nešto krede, koja će djelomično zapuniti utore turpije.   


KORAK 7. BALANSIRANJE NOŽA KOSILICE

Položite nož na uređaj za balansiranje. Nož se smije natrag montirati na uređaj tek kad su dvije strane noža u savršenoj ravnoteži. U suprotnom, ponovite korak br. 6, a potom i ovaj, korak br. 7 , sve dok ogled ravnoteže noža ne bude besprijekoran. 


SIGURNOST NA PRVOM MJESTU – USPJEŠNO SAMOSTALNO OŠTRENJE NOŽA KOSILICE


Prije no što bacite pogled na nož vaše kosilice za travu, nužno je osigurati da ne može doći do neželjenog pokretanja stroja. Kod akumulatorskih kosilica dovoljno je samo izvaditi bateriju, kod benzinskih modela potrebno je otpojiti kontaktni kabel sa svjećice, a kod električnih kosilica iskopčati produžni kabel iz utičnice. Tijekom oštrenja noža kosilice uvijek nosite zaštitne naočale i rukavice, a isto preporučamo prilikom montaže i demontaže noža kosilice. Naravno, najsigurniji način je da oštrenje noža kosilice prepustite stručnoj osobi.


SAŽETAK: OŠTRENJE NOŽA KOSILICE  


  • Redovito oštrenje noža kosilice važno je za ispravnu njegu travnjaka.
  • Nož kosilice možete naoštriti samostalno ili oštrenje možete prepustiti stručnoj osobi. 
  • Pravilno oštrenje noža kosilice obavlja se u samo nekoliko koraka. 
  • Obratite pozornost: kut oštrenja mora biti 30°.
  • Prije samog oštrenja pogon uređaja mora se uvijek isključiti. 
  • Tijekom obavljanja oštrenja noža, kao i za njegove demontaže i montaže uvijek nosite zaštitne naočale i rukavice. 
  • Najsigurnije je ipak, oštrenje noža kosilice prepustiti stručnoj osobi.