Čišćenje vrtnog namještaja

Kad je vrtna sezona pred vratima – krajnje je vrijeme za proljetno čišćenje! Ovdje možete saznati kako očistiti vrtni namještaj.KOLIKO ČESTO JE POTREBNO ČISTITI VRTNI NAMJEŠTAJ?


Vaš vrtni namještaj se po nekoliko mjeseci u godini nalazi na otvorenom te je neprestano izložen vanjskim utjecajima. UV zrake, vrućina, kiša i mraz uništavaju te ostavljaju vidljive tragove na vrtnom namještaju. Čimbenici poput kvalitete, izrade i napose materijala od kojeg je izrađen vaš vrtni stol ili stolica igraju važnu ulogu. Ležaljka od drveta manje je otporna na vremenske utjecaje od one izrađene od aluminija. Ali redovita njega bitna je za obje, i ukoliko se izvodi pravilno, produžit će vijek trajanja i funkcionalnost vašeg vrtnog namještaja.

 

Iz predostrožnosti preporučujemo da s vremena na vrijeme prebrišete namještaj mekanom krpom. To uklanja prašinu i svakodnevne tragove uporabe, kako ne bi odmah napali površinu namještaja. Temeljito čišćenje vrtnog namještaja barem jednom u godini trebalo bi postati sastavni dio vašeg kalendara. Pokazat ćemo vam kako se čišćenje  razlikuje kod drveta, plastike i metala. 

ČIŠĆENJE VRTNOG NAMJEŠTAJA: INDIVIDUALNA NJEGA ZA DRVO, PLASTIKU I METAL

Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vaš vrtni namještaj, uvijek izbjegavajte koristiti agresivna sredstva za čišćenje, četke za struganje i grube spužve. Time se  oštećuje i stvara hrapava površina namještaja, što omogućuje malim česticama prljavštine da uđu u materijal i tamo se talože.


ČIŠĆENJE DRVENOG VRTNOG NAMJEŠTAJA

Koliko brzo se vaš drveni vrtni namještaj troši i kakva mu je njega potrebna, uvelike ovisi o vrsti drva. Moderni vrtni namještaj izrađen od tvrdog drveta kao što su tikovina, eukaliptus i robinija, otporniji je na vremenske utjecaje zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima i neće postati brzo siv. U usporedbi s drvetom četinara, ne zahtijevaju nikakav poseban tretman sredstvima za zaštitu drveta.

KOLIKO ČESTO TREBA ČISTITI DRVENI VRTNI NAMJEŠTAJ?

U najboljem slučaju, drvenom namještaju potrebna je njega tri puta, a najmanje jednom godišnje: prije, za vrijeme i nakon vrtne sezone.


KUĆNA SREDSTVA ZA NJEGU

Prljavština i mrlje lako se mogu ukloniti sa drva običnom sapunastom otopinom kućne izrade. Koristite prirodni sapun s visokim udjelom ulja. Pored toga što ima hidratantni učinak na drveni vrtni namještaj, ujedno ga i njeguje.


Saznajte kako: Sapunastu otopinu vrlo je jednostavno napraviti: Uzmite komad prirodnog, jezgrastog ili mekanog sapuna i otopite ga u mlakoj vodi. I otopina je gotova!

Nanesite sredstvo za čišćenje na drvenu površinu mekanom četkom. Trljajte u smjeru linija, a zatim isperite čistom vodom. Obrišite preostalu vlagu mekom pamučnom krpom i ostavite da se namještaj potpuno posuši.


PIJESAK I POSEBNI PROIZVODI ZA TVRDOKORNU PRLJAVŠTINU

Pomoću finog brusnog papira mogu se ukloniti posebno tvrdokorne mrlje i izravnati hrapave površine. Pri tome nemojte snažno pritiskati drvo, jer ćete u suprotnom ukloniti previše materijala. Brusnim papirom se također odstranjuje sivi sloj drveta i vraća originalna boja.
NJEGA DRVENOG VRTNOG NAMJEŠTAJA

Nakon postupka čišćenja, vrtni namještaj je potrebno  obraditi posebnim uljem za drvo ili glazurom. Tako ćete vrtni namještaj zaštititi od sunčeve svjetlosti, vlage i prljavštine.

STIHL stručni savjet: U usporedbi s bezbojnim uljima i glazurama za njegu, pigmentirani proizvodi za njegu nude bolju UV zaštitu i sprječavaju da drveni namještaj brzo gubi boju.ČIŠĆENJE DRVENOG VRTNOG NAMJEŠTAJA VISOKOTLAČNIM PERAČEM

Za temeljito čišćenje možete koristiti i STIHL visokotlačni perač. Uz malo opreza i većom udaljenošću, od približno 70 do 100 centimetara, može se ukloniti posebno tvrdokorna prljavština.

Prethodno testirajte uređaj na neupadljivom dijelu  namještaja. Time ćete osigurati da visoki pritisak ne oštećuje osjetljivu drvenu površinu.


Najbolje je unaprijed otkriti od kojeg je drveta izrađen vaš vrtni namještaj. Klasa trajnosti omogućuje utvrditi kako je najbolje čistiti:Klasa 1 i 2, npr. tropsko drvo, robinija ili hrast: Ovo drvo je trajno, izdržljivo i lako se može čistiti STIHL okretnom četkom za pranje.
Klasa 3 i 4, npr. bukva, smreka ili bor: drvo ove klase manje je izdržljivo i treba ga čistiti ručno metlom i četkom.


ČIŠĆENJE PLASTIČNOG VRTNOG NAMJEŠTAJA

Vrtni namještaj od plastike posebno je osjetljiv na UV zrake i prljavštinu. Previše sunca smanjuje intenzitet boje. Prašina zalijepljena na površini uzrokuje sivi veo na namještaju. Ova patina se rijetko može ukloniti.

Kako biste to izbjegli, potrebno je redovito i temeljito čistiti plastični vrtni namještaj. Srećom, vrtni namještaj izrađen od ovog materijala jednostavan je za njegu, a prljavština se može ukloniti jednostavnim kućanskim sredstvima za čišćenje.


KUĆNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Običnu prljavštinu možete s plastike ukloniti zubnom pastom ili blagim univerzalnim sredstvom za čišćenje. Vlažna krpa s praškom za pecivo, sodom ili sodom bikarbonom pomoći će vam da bez problema očistite i osvježite svijetli i bijeli vrtni namještaj.  


POLIRANJE ZA VIŠE SJAJA

Kako biste vratili izvorni sjaj, obradite svoj vrtni namještaj auto- ili plastičnim lakom. Male ogrebotine i oštećenja se time zatvaraju, a plastika ostaje čista dulje vremena.ČIŠĆENJE PLASTIČNOG VRTNOG NAMJEŠTAJA  VISOKOTLAČNIM PERAČEM

Vrtni namještaj od plastike također se može brzo i jednostavno očistiti visokotlačnim peračem. Posebno za čišćenje vrtnog namještaja od poli ratana, koji se sastoji od pletene strukture, preporučujemo uporabu visokotlačnog perača.

Zbog pletene strukture, prašina i nečistoća lako se mogu zaglaviti u namještaj od ratana. Pomoću snažnog STIHL visokotlačnog perača i najnedostupnija mjesta mogu se očistiti bez problema.Plastični vrtni namještaj možete čistiti sa udaljenosti  manjoj od 50 centimetara.

STIHL stručni savjet: prije pokretanja visokotlačnog perača, lagane komade namještaja osigurajte od padanja.
ČIŠĆENJE METALNOG VRTNOG NAMJEŠTAJA

Dobre vijesti za one koji u vrtu imaju garnituru od čelika, željeza ili aluminija. Zahvaljujući posebnom brtvljenju bojom ili bistrim lakom, metalni vrtni namještaj otporan je na vremenske utjecaje i na hrđu. Stoga ih je bez puno napora dovoljno očistiti jednom godišnje ili po potrebi.


KUĆNA SREDSTVA ZA NJEGU


Upotrijebite blagu domaću sapunicu ili mokru krpu za uklanjanje nakupljene nečistoće s namještaja. Važno je temeljito osušiti metal nakon čišćenja kako bi se izbjegao nastanak hrđe. 

Ako otkrijete blago zahrđalo područje, to je moguće ukloniti brusnim papirom.


NJEGA VRTNOG NAMJEŠTAJA OD METALA

S malo automobilskog voska i krpom bez dlačica možete osigurati dugovječnost svog vrtnog namještaja.


ČIŠĆENJE VRTNOG NAMJEŠTAJA OD METALA VISOKOTLAČNIM PERAČEM

Za optimalnu čistoću povremeno snažno operite vaš metalni vrtni namještaj visokotlačnim  peračem. Uz malu udaljenost od samo 30 centimetara prljavštinu možete temeljito i učinkovito ukloniti.


Provjerite ima li na namještaju odlomljenih ili oštećenih lakiranih površina. Ako su takva područja dostupna, bitno je premazati ih novim slojem boje. Time će se dulje zadržati lijep izgled, a namještaj  zaštititi od hrđe.ČIŠĆENJE VRTNOG NAMJEŠTAJA VISOKOTLAČNIM PERAČEM: UPUTE


Kada koristite STIHL visokotlačni perač, ne samo da imate koristi od njegovog temeljitog i učinkovitog rada, već istovremeno štedite vrijeme i novac. Ovaj uređaj naime, koristi samo djelić količine vode u usporedbi sa čišćenjem pomoću vrtnog crijeva.

Ove detaljne upute pokazuju vam kako visokotlačnim peračem ukloniti nečistoće s vrtnog namještaja: 
KORAK 1: UKLONITE GRUBU NEČISTOĆU

Najprije s vrtnog namještaja uklonite grube ostatke prljavštine poput zemlje, prašine i paučine. Pomoću visokotlačnog mlaza u kombinaciji s četkom za pranje to ćete obaviti  vrlo brzo. 


KORAK 2: DODAJTE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Dodajte univerzalno sredstvo za čišćenje za otklanjanje  jake prljavštine. Nerazrijeđeno sredstvo za čišćenje pod niskim pritiskom nanesite na namještaj. Pustite da djeluje nekoliko trenutaka. Pri tom se pjena ne smije osušiti.


KORAK 3: TEMELJITO ISPERITE

Nakon što  sredstvo za čišćenje obavi svoj posao, isperite prljavštinu i ostatke pjene rotirajućom četkom za pranje. Zahvaljujući kružnim pokretima, otklonit će se i najtvrdokornija nečistoća.

Radite odozgo prema dolje kako ne biste zaprljali površine koje su već očišćene.


ČIŠĆENJE VRTNOG NAMJEŠTAJA: SAŽETAK

  • Vrtni namještaj zahtijeva redovito čišćenje i održavanje 
  • Očistite vrtni namještaj najmanje jednom godišnje.
  • Namještaj od drveta posebno je osjetljiv i potebno ga je očistiti i premazati prije, tijekom i nakon vrtlarske sezone.
  • Agresivna sredstva za čišćenje i grube četke oštećuju površinu namještaja te se ne smiju koristiti za drvo, metal i plastiku.
  • Kod drvenog namještaja koristite visokotlačne perače  samo s udaljenosti od 70 do 100 centimetara.
  • Visokotlačni perač posebno je učinkovit za plastični i metalni vrtni namještaj.