Usitnjavanje vrtnog otpada

Vrtni otpad zauzima prostor i stvara dodatni posao pri obavljanju vrtnih radova. Saznajte kako učinkovito i održivo postupati s vrtnim otpadom pravilnim usitnjavanjem.

USITNJAVANJE VRTNOG OTPADA I KORISNO ISKORIŠTAVANJE

Pored otkosa trave, u vrtu ima puno organskog materijala koji je potrebno ukloniti ili reciklirati: potrebno je orezati stabla, oblikovati i orezati živu ogradu, sakupiti lišće, a posušeno cvijeće potrebno je ukloniti. Postavlja se pitanje - gdje staviti sav taj materijal? Idealno rješenje je usitnjavanje, koje mnogim hobi vrtlarima olakšava vrtlarenje, uz istovremene vrijedne i korisne sporedne učinke.

PREDNOSTI PRAVILNOG USITNJAVANJA

 • Usitnjavanjem se stvara prostor i prerađuju hrpe vrtnog otpada poput glomaznih grana i drugih biljnih ostataka.
 • Volumen usitnjenih biljnih ostataka enormno se smanjuje te se takav može jednostavno i prikladno zbrinuti
 • Usitnjeni ostaci se mogu učinkovito i održivo ponovno koristiti kao malč ili kompost
 • Usitnjavanje ili sjeckanje daje vrijedne sirovine; kompostirani sjeckani materijal sadrži upravo one hranjive tvari koje su tlu potrebne kao gnojivo.

ŠTO SE SVE MOŽE USITNJAVATI?

Sječkalicom se može lako i jednostavno usitniti organski materijal iz vrta. Osnovna je razlika između tvrdog i mekog materijala, a u vrtu se podjednako pojavljuju oba. Tvrdi materijal uključuje grane, orezane grančice i reznice živice. Mekani materijali uključuju lišće i zeleni otpad.

PRAVILNO USITNJAVANJE: SAVJETI I PREPORUKE

Ukoliko se redovito morate baviti pretrpanim spremnikom za kompost, razmislite o nabavi sječkalice. Ovaj uređaj pomaže s lakoćom usitniti svo rezano granje i organski otpad iz vrta. Kako to ispravno učiniti, saznajte u našim savjetima i preporukama za usitnjavanje vrtnom sječkalicom.

Prije usitnjavanja provjerite je li drvo pravilno orezano kako biste preusmjerili protok energije biljke bez trajnog oštećenja.

 • Najprije uklonite izbojke.
 • Izrezane dijelove usitnite u što je moguće manje dijelove.
 • Koristite samo oštre noževe kako bi posjekotine bolje zacijelile.

Debelo drvo ili grane nemojte odmah stavljati u sječkalicu.

 • Veliko i debelo drvo najprije pomoću škara izrežite na manje komade.
 • Na taj način uređaj će bolje i ravnomjernije raditi.

STIHL ponudi možete pronaći uređaje koje će vam u tome pomoći:

 • Sječkalicu postavite na čvrstu i ravnu površinu te pazite da se ne prevrne.
 • Prilikom punjenja čvrsto držite duge grane.
 • Uvijek nosite odgovarajuću zaštitnu opremu koja je navedena u uputama za uporabu (npr. zaštitne naočale, zaštitu sluha, rukavice i čvrste cipele) te se pridržavajte sigurnosnih upozorenja navedenih u uputama za uporabu.

Kod većine sječkalica rezani materijal možete jednostavno staviti u uređaj odozgo.

 • Ako je usitnjeni materijal nakon prvog prolaska i dalje prevelik ili grub, lako ga možete ponovno usitniti.
 • Uvjerite se da je usitnjeni materijal svjež, da nije mokar, niti previše prljav. U protivnom, vaš bi se uređaj mogao zaprljati, a noževi će se brže zatupiti.

KAKO ODABRATI VRTNU SJEČKALICU

Jednostavno saznajte koji model najbolje odgovara vašim potrebama.

Materijal i količina

Ovisno o volumenu sjeckanja i vrsti materijala, postoje različiti uređaji koji pružaju odgovarajuće performanse. Što se više i češće drvo mora obrađivati, to je prikladnija snažnija vrtna sječkalica s visokim performansama.

Naša slika prikazuje koji model sječkalice najbolje odgovara vašim zahtjevima. Omjer miješanog i tvrdo sjeckanog materijala ovdje igra ključnu ulogu. Ako obrađujete samo tvrdo usitnjeni materijal, poput reznica živih ograda, grana i grančica grmlja, primjerice - električna vrtna sječkalica STIHL GHE 140 L dobar je izbor. Ukoliko postoji približno ista količina pomiješanog usitnjenog materijala u obliku lišća te tankih grančica i reznica, električna vrtna drobilica GHE 375 može dobro obraditi oboje. STIHL GH 460 C benzinska sječkalica dobro je prilagođena za velike količine tvrdog i miješanog usitnjenog materijala.

Područja osjetljiva na buku

Električne vrtne sječkalice su uređaji s niskom razinom buke, stoga se preporučuju za radove u privatnom vrtu. Ako pak želite koristiti posebno tihe sječkalice, u ponudi su modeli s valjkom.

Područja osjetljiva na buku

KAKO PRAVILNO SAKUPLJATI LIŠĆE

Priključak za napajanje

Ukoliko imate vrt s priključkom električne energije, električne sječkalice su pravi odabir. U suprotnom, vrtne sječkalice na benzinski pogon su optimalna alternativa.

SJEČKALICE S NOŽEVIMA ILI VALJKOM: USPOREDBA

SJEČKALICA S NOŽEVIMA SJEČKALICA S VALJCIMA - DROBILICA
Radi pomoću brzo rotirajućih i različitih noževa, ovisno o materijalu. Također, može usitniti mekani materijal poput ostataka cvijeća i lišća. Niska razina buke.
Materijal se reže i usitnjuje na male komade. Materijal se ne reže, već se stišće rotirajućim valjkom. Primjerice, pomoću valjka se može obraditi drveni materijal poput srednje tvrdih grana.
Idealno za malčiranje. Omekšana drvena vlakna prikladnija su za kompost.

Održivost nam je jako važna:

Pomoću STIHL vrtnih sječkalica možete vrlo brzo pretvoriti tvrde i mekane reznice sa drveća, grmlja i drugog bilja u vrijedan malč ili kompostni materijal.

ODRŽIVO UPRAVLJANJE VRTNIM OTPADOM POMOĆU SJEČKALICE

Sječkalicom možete uštedjeti ne samo nekoliko radnih koraka i novca, već i učiniti nešto dobro za svoj vrt. Obradite usitnjeni materijal i upotrijebite ga kao vrijedan kompost, malč ili gnojivo kako biste zatvorili prirodni ciklus u svojoj vrtnoj oazi.

ZBRINJAVANJE USITNJENOG MATERIJALA

Tko nema ili ne treba kompost, usitnjeni materijal može zbrinuti u spremnike za biootpad. Ukoliko je volumen prevelik, otpad je potrebno zbrinuti u prikladno odlagalište.

ISKORISTITE USITNJENI MATERIJAL KAO PUTELJAK

U vlastitom vrtu možete postaviti lijepu stazu s usitnjenim materijalom (umjesto šljunka). Dobro usitnite usitnjeni materijal - to također čini tlo manje osjetljivim na korov.

SJECKANI MATERIJAL ZA GREDICE

Sjeckani materijal vrlo je koristan na vrtnoj gredici. Nanesite ga u sloju debljine nekoliko centimetara, ali istodobno pazite da usitnjeni materijal nije samo od drveta - inače će tlo biti previše kiselo.

USITNJENI MATERIJAL KAO KOMPOST I PRIRODNO GNOJIVO

Upotrijebite dobiveni materijal za ekološki prihvatljivo kompostiranje. Usitnjeni materijal se može staviti u brze kompostere ili na kompostnu hrpu, gdje će se razgraditi u vrijedno organsko gnojivo.

SAŽETAK: PRAVILNO USITNJAVANJE

 • Sjeckanje pridonosi stvaranju reda u vrtu
 • Usitniti možete i tvrde i meke materijale
 • Pri uporabi uređaja nosite odgovarajuću zaštitnu opremu u skladu s uputama za uporabu
 • Ovisno o vašim potrebama, odaberite sječkalicu s noževima ili s valjkom
 • Usitnjeni materijal upotrijebite kao površinu vrtne staze, kompost ili gnojivo.