Oštrenje škara za živicu

ZUB PO ZUB: KAKO ĆETE OŠTRITI VAŠE ŠKARE ZA ŽIVICU


Smola i deblje grane s vremenom će otupiti reznu opremu. Pokazat ćemo vam kako brzo i jednostavno možete naoštriti vaše škare za živicu. 


ŠKARE ZA ŽIVICU NE REŽU: ŠTO JE RAZLOG?

Vaše škare za živicu više ne režu kao obično? Često je tome razlog što noževi za rezanje nakon  česte upotrebe postanu tupi, stoga ih treba ponovno naoštriti. Međutim, postoje i drugi  ralozi. 

Ovo su simptomi po kojima ćete jednostavno otkiri uzroke:


Grančice se često zaglave

Ako se grane zaglave između noževa tijekom rezanja, blokirajući ih i ne mogu se rezati,  razlog je povećanje razmaka između gornjeg i donjeg noža.  To je zato što se odstojnici noža s vremenom troše. U tom slučaju, vaš ovlašteni trgovac  može vam pomoći i jednostavno zamijeniti   odstojnike. 


Rez grana nije čist  

Ako je pak rez neravan i neuredan,  znači da su noževi tupi i  treba ih naoštriti.  Škare za živicu možete dati naoštriti kod  STIHL ovlaštenog trgovca,  ili  uz malo strpljenja, sami osposobiti  svoje škare za  ponovno rezanje. ZA PRAVILNO OŠTRENJE VAŠIH ŠKARA ZA ŽIVICU POTREBNA SU VAM SLIJEDEĆA POMOĆNA SREDSTVA:

Alat i materijal: Plosnata turpija, kamen za oštrenje, mekana krpa, voda za brušenje, STIHL  sredstvo za otapanje smole, sigurnosna odjeća i radne cipele. 
UPUTE: OŠTRENJE ŠKARA ZA ŽIVICU


Najbolje je započeti s oštrenjem tek kada noževi  pokazuju jasne znakove trošenja, jer dugovječnost vaših škara za živicu  uvelike ovisi o redovitom održavanju uređaja. Stoga preporučamo ponovno oštrenje  noževa otprilike svakih 50 radnih sati. S jedne strane, tako se održavaju  performanse rezanja, a s druge strane možete dugo uživati u radu s vašim škarama za živicu.  U uputama za uporabu pronaći ćete i sve važne informacije o oštrenju vaših škara za živicu. 
1. KORAK: OČISTITE NOŽEVE
Prilikom rezanja živice na noževima se nakupljaju ostaci biljnih sokova i smole. Prije no što započnete postupak oštrenja noževi se moraju očistiti s mekanom krpom. 


2. KORAK: ŠKARE ZA ŽIVICU OŠTRITI PLOSNATOM TURPIJOM

Uvažavati sigurnosne mjere

Prije no što  započnete s oštrenjem, razmislite o vašoj osobnoj zaštiti.  Kako biste spriječili ozljede, nosite zaštitne naočale i rukavice izrađene od otpornog materijala. Osim toga, pobrinite se da se vaš uređaj ne uključi ili ne klizi dok obavljate oštrenje. Održivi rezultati rezanja postižu se u dva koraka. Prvo se koristi plosnata turpija. 

• Turpiju uvijek vodite u smjeru reznog ruba. To odgovara funkcionalnosti  plosnate turpije i osigurava optimalno oštre noževe.
 
• Kada oštrite škare za živicu, pokušajte se pridržavati određenog  kuta oštrenja. To je navedeno u uputama za uporabu vašeg uređaja pod "Tehnički podaci".

• Pri oštrenju turpiju morate voditi samo prema naprijed, kod povlačenja unatrag turpiju obvezno podići. Izbjegavajte kretanje naprijed-natrag, kako se rezni rub ne bi ponovno otupio. 

• U svakom slučaju, morate voditi računa da prilikom oštrenja ne skinete previše materijala.  Ograničenje trošenja je 5 mm.  Ukoliko skinete više, to može oslabiti materijal i vaše škare za živicu učiniti neupotrebljivim.

• Upotrijebite isti broj poteza turpijom za svaki rezni zub, tako da na kraju svi noževi budu iste duljine. Stručni savjet tvrtke  STIHL: Oštrite samo vrh reznog ruba.   Niti integrirana zaštita od rezanja, niti zaštita od narančaste plastike ne smiju se obrađivati turpijom.3. KORAK:  OPILJKE UKLONITI POMOĆU BRUSNOG KAMENA
Za ovaj korak potreban vam je brusni kamen.  Pomoću njega možete ukloniti izbočine odnosno opiljke, koji  nastaju tijekom oštrenja.  

Kako biste to učinili, okrenite škare za živicu tako da možete raditi na stražnjoj strani noževa. Povucite brusni kamen pažljivim pokretima duž noža,  prema vrhu za rezanje i zagladite hrapave površine.


4. KORAK: NJEGA NAKON OŠTRENJA
Uskoro je gotovo!  Sada svježe naoštreni noževi  vaših škara za živicu trebaju samo malo njege. 

Najprije uklonite svu prašinu od brušenja koja se nakupila tijekom oštrenja. Kako je prethodno postojeća zaštita od korozije uklonjena brušenjem, neophodno je na reznu garnituru nanijeti STIHL sredstvo za uklanjanje smole. Na taj način vaše škare za živicu zadržat će svoju savršenu funkcionalnost i služiti će vam dulje vrijeme.

U našim video-uputama pokazat ćemo vam još jednom cijeli postupak, korak po korak:


ŠKARE ZA ŽIVICU OŠTRITI SAMI ILI DATI STRUČNOJ OSOBI NA OŠTRENJE?


Ne osjeća se svatko sposoban za samostalno oštrenje noževa. Naši  STIHL ovlašteni trgovci rado će vam pomoći svojim znanjem i stručnošću.  Ovlašteni trgovac profesionalno će naoštriti noževe,  tako da se postigne optimalan rezultat, bez uklanjanja previše materijala s oštrica.


SAŽETAK: OŠTRENJE ŠKARA ZA ŽIVICU 


•     Oštrenje je dio rutine njege vaših škara za živicu.
•     Prije oštrenja  noževe je potrebno očistiti,  a prije turpijanja dobro navlažiti. 
•     Plosnata turpija prikladna je za oštrenje noževa. 
•     Opiljke odnodno neravne površine ukloniti brusnim kamenom. 
•    Sredstvo za otapanje smole pružit će iznova zaštitu od korozije. 
•    Tko želi biti siguran da je oštrenje izvedeno pravilno i stručno, najbolje da se obrati našem ovlaštenom trgovcu.