Vaše škare za živicu više ne režu kao obično? Često je tome razlog što noževi za rezanje nakon česte upotrebe postanu tupi, stoga
ih treba ponovno naoštriti. Međutim, postoje i drugi ralozi.
Grančice se često zaglave
Ako se grane zaglave između noževa tijekom rezanja, blokirajući ih i ne mogu se rezati, razlog je povećanje razmaka između
gornjeg i donjeg noža. To je zato što se odstojnici noža s vremenom troše. U tom slučaju, vaš ovlašteni trgovac može vam
pomoći i jednostavno zamijeniti odstojnike.
Rez grana nije čist
Ako je pak rez neravan i neuredan, znači da su noževi tupi i treba ih naoštriti. Škare za živicu možete dati
naoštriti kod STIHL ovlaštenog trgovca, ili uz malo strpljenja, sami osposobiti svoje škare za ponovno
rezanje.
1. KORAK: OČISTITE NOŽEVE
Prilikom rezanja živice na noževima se nakupljaju ostaci biljnih sokova i smole. Prije no što započnete postupak oštrenja noževi se
moraju očistiti s mekanom krpom.
2. KORAK: ŠKARE ZA ŽIVICU OŠTRITI PLOSNATOM TURPIJOM
Uvažavati sigurnosne mjere
Prije no što započnete s oštrenjem, razmislite o vašoj osobnoj zaštiti. Kako biste spriječili ozljede, nosite zaštitne
naočale i rukavice izrađene od otpornog materijala. Osim toga, pobrinite se da se vaš uređaj ne uključi ili ne klizi dok obavljate
oštrenje.
Održivi rezultati rezanja postižu se u dva koraka. Prvo se koristi plosnata
turpija.
• Turpiju uvijek vodite u smjeru reznog ruba. To odgovara funkcionalnosti plosnate turpije i osigurava optimalno oštre noževe.
• Kada oštrite škare za živicu, pokušajte se pridržavati određenog kuta oštrenja. To je navedeno u uputama za uporabu vašeg
uređaja pod "Tehnički podaci".
• Pri oštrenju turpiju morate voditi samo prema naprijed, kod povlačenja unatrag turpiju obvezno podići. Izbjegavajte kretanje
naprijed-natrag, kako se rezni rub ne bi ponovno otupio.
• U svakom slučaju, morate voditi računa da prilikom oštrenja ne skinete previše materijala. Ograničenje trošenja je 5
mm. Ukoliko skinete više, to može oslabiti materijal i vaše škare za živicu učiniti neupotrebljivim.
• Upotrijebite isti broj poteza turpijom za svaki rezni zub, tako da na kraju svi noževi budu iste duljine.
Stručni savjet tvrtke STIHL: Oštrite samo vrh reznog ruba. Niti integrirana zaštita od rezanja, niti zaštita
od narančaste plastike ne smiju se obrađivati turpijom.
3. KORAK: OPILJKE UKLONITI POMOĆU BRUSNOG KAMENA
Za ovaj korak potreban vam je brusni kamen. Pomoću njega možete ukloniti izbočine odnosno opiljke, koji nastaju tijekom
oštrenja.
Kako biste to učinili, okrenite škare za živicu tako da možete raditi na stražnjoj strani noževa. Povucite brusni kamen pažljivim
pokretima duž noža, prema vrhu za rezanje i zagladite hrapave površine.
4. KORAK: NJEGA NAKON OŠTRENJA
Uskoro je gotovo! Sada svježe naoštreni noževi vaših škara za živicu trebaju samo malo njege.
Najprije uklonite svu prašinu od brušenja koja se nakupila tijekom oštrenja. Kako je prethodno postojeća zaštita od korozije
uklonjena brušenjem, neophodno je na reznu garnituru nanijeti STIHL sredstvo za uklanjanje smole. Na taj način vaše škare za živicu
zadržat će svoju savršenu funkcionalnost i služiti će vam dulje vrijeme.
U našim video-uputama pokazat ćemo vam još jednom cijeli postupak, korak po korak:
ŠKARE ZA ŽIVICU OŠTRITI SAMI ILI DATI STRUČNOJ OSOBI NA OŠTRENJE?
Ne osjeća se svatko sposoban za samostalno oštrenje noževa. Naši STIHL ovlašteni trgovci rado će vam pomoći svojim
znanjem i stručnošću. Ovlašteni trgovac profesionalno će naoštriti noževe, tako da se postigne optimalan rezultat, bez
uklanjanja previše materijala s oštrica.
SAŽETAK: OŠTRENJE ŠKARA ZA ŽIVICU
• Oštrenje je dio rutine njege vaših škara za živicu.
• Prije oštrenja noževe je potrebno očistiti, a prije turpijanja dobro navlažiti.
• Plosnata turpija prikladna je za oštrenje noževa.
• Opiljke odnodno neravne površine ukloniti brusnim kamenom.
• Sredstvo za otapanje smole pružit će iznova zaštitu od korozije.
• Tko želi biti siguran da je oštrenje izvedeno pravilno i stručno, najbolje da se obrati našem ovlaštenom
trgovcu.