STIHL TIMBERSPORTS®: kraljevski razred u sportskoj sječi drva

Sportska sječa drva ima preko sto godina dugu tradiciju, stoga se često naziva "Izvornim ekstremnim sportom". Već krajem 19. stoljeća šumski su se radnici u slobodno vrijeme međusobno natjecali u sječi sjekirama i pilama. Korijeni sporta potječu iz Australije i Novog Zelanda, a odatle se proširio u Kanadu i SAD. Od improviziranih početaka razvilo se desetak sportskih disciplina, uključujući neke koje posebno simuliraju obaranje i sječu stabla. Sve discipline zahtijevaju od sportaša vještinu rukovanja alatima i drvetom, snagu i izdržljivost kao i preciznu tehniku. Prema australskom udruženju sjekača, jedno od prvih javnih natjecanja održano je 1891. godine u Tasmaniji.

ŠTO JE STIHL TIMBERSPORTS®?

STIHL TIMBERSPORTS® je međunarodno natjecanje u ekstremnim sportovima u sportskoj sječi drva. Ne bez razloga, smatra se glavnom sportskom klasom - ovdje se natječu najbolji sportaši, ima najviše gledatelja i uživa veliki medijski interes. STIHL USA je 1985. godine u suradnji sa sportskim kanalom ESPN lansirao STIHL TIMBERSPORTS® natjecanja u SAD-u; U Europi ovo natjecanje postoji već 20 godina. Danas se natjecanja odvijaju na četiri kontinenta, a na njima sudjeluje oko 2000 sportaša iz preko 20 zemalja. STIHL, kao glavni sponzor natjecanja, danas podržavaju i brojni drugi partneri, poput Liebherra i Volkswagen - gospodarska vozila.

Na državnim i međunarodnim natjecanjima vrhunske klase u sportskoj sječi drva, sportaši se međusobno natječu u tri discipline sa sjekirama i tri discipline piljenja. Odskočna daska (Springboard), Underhand Chop i Standing Block Chop klasična su natjecanja u disciplini sa sjekirama. Single Buck (vučna pila), Stock Saw (komercijalno dostupna motorna pila) i Hot Saw(do 80 KS snažna motorna pila) su discipline u kojima se natjecatelji bore za najbolje prolazno vrijeme.

Na međunarodnoj razini, najbolji od najboljih natječu se u različitim formatima: World Trophy, European Trophy, pojedinačnom (Individual World Championship) i ekipnom svjetskom prvenstvu (Team World Championship) te svjetskom prvenstvu novaka. Uz to, nacionalna natjecanja održavaju se u mnogim zemljama širom svijeta.

Više informacija o STIHL TIMBERSPORTS® događanjima i sportašima možete saznati ovdje.