Rezidba voćaka

Stabla voćaka trebaju redovitu njegu. Saznajte kada i kako pravilno orezivati voćke.

PREGLED: REZIDBA VOĆAKA

  • Preporučeno vrijeme rezidbe ovisi o vrsti voćke
  • Rezidbu jezgrastih voćki radimo u kasnu zimu ili proljeće, a koštičavih voćki ljeti
  • Ovisno o starosti stabala primjenjuje se rezidba nakon sadnje, oblikovanja, održavanja ili pomlađivanja
  • Poštujte zabranu radikalne rezidbe od 1. ožujka do 30. rujna. U mnogim zemljama zabranjeno je radikalno orezivanje živica i drveća u tom razdoblju. Rezidba je dozvoljena samo ako je potrebna za oblikovanje i njegu drveća, ili kao mjera sigurnosti u prometu, pod uvjetom da u stablima nisu prisutne ptice koje se razmnožavaju ili druge životinje koje žive u njima.

Voćke treba orezivati jednom godišnje. Odaberite vrijeme rezidbe prema vrsti voćke. Opće pravilo za vrijeme rezidbe je: jezgraste voćke potrebno je orezivati zimi ili u proljeće, a koštičave voćke ljeti.

Redovita rezidba voćki potrebna je za zdrav urod koji će omogućiti bogatu berbu.

Godišnja rezidba sprječava štetnike, potiče rast i osigurava optimalno osvijetljenu krošnju – što u konačnici poboljšava kvalitetu plodova.

Kako biste pravilno orezali voćke, prorijedite krošnju i uklonite sve vodopije, tj. tanke, okomito rastuće izbojke.

Pazite na “sokovnu težinu”, tj. na njihovu ravnotežu kako se ne bi prelijevali, pa bočne grane uvijek odrežite na istoj visini. Mlade voćke možete hrabro orezivati, dok starije orezujte nešto opreznije.

REZIDBA VOĆAKA – PRAVO VRIJEME ZA REZIDBU

Idealno vrijeme za rezidbu voćaka ovisi o vrsti stabla. Jezgraste voćke najbolje je rezati između studenog i travnja, izvan vegetacijskog razdoblja, dok je za koštičave voćke rezidbu bolje raditi ljeti.

Kalendar rezidbe različitih vrsti voćaka može vam pomoći o optimalnom vremenskom razdoblju za rezidbu stabala.

Kalendar rezidbe za voćke

Kalendar rezidbe daje vam uvid o tome kada je idealno vrijeme za rezidbu voćki, koji alternativni termini za rezanje su prihvatljivi i kada voćke mogu biti dodatno skraćene po potrebi.

KAKO USPJEŠNO ODRADITI REZIDBU VOĆAKA

Da biste pravilno obavili rezidbu voćaka, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta - jer pravilan pristup njezi stabala ključan je za zdrav rast i bogat urod.

Rezidba voćaka - što trebate uzeti u obzir kod rezidbe voćaka

1. Kada orezujete voćke, škare postavite blizu pupoljaka. Ako je udaljenost od pupoljaka prevelika, drvo će se osušiti do sljedeće vegetacije. U tom mrtvom drvu teže će se razviti svježi izdanak. Stoga biste rez trebali obaviti na udaljenosti od otprilike 1 do 3 milimetra od pupoljaka - usmjerenih prema vani.

2. Odumrle grane kao i suvišne dijelove drveća potrebno je ukloniti jer mrtvo drvo pruža podlogu za trulež i plijesan. Kada orezujete voćke, odvojite grane što je moguće bliže prstenu grane, a da isti pritom ne oštetite.

3. Velike grane potrebno je rezati postupno. Time izbjegavate da se kori nanesu veće štete ili da se grane nekontrolirano režu ili puknu.

4. Kad režete voćke, obratite pažnju na tzv. "sokovnu težinu". Klasična krošnja stabla voćke većinom je piramidalnog oblika i sastoji se od glavnog izdanka i tri do četiri grane koje rastu bočno. Tijekom prvih godina rasta posebno je važno održavati ovakvu "sokovnu težinu". Za to je potrebno da sve grane budu otprilike iste visine. Glavni izdanci trebaju biti oko 20 centimetara duži.

5.Režite vodopije već u rano ljeto. Kada orezujete voćke, često se na gornjoj strani izdanka formira mnogo vodopija. Uklonite ih što ranije, jer će tako rane zacijeliti prije zime.

6.Ne zaboravite redovito zalijevati voćke. Posebno nakon razdoblja mraza tijekom zime, voćkama je potrebna voda jer ne mogu upiti smrznutu vodu iz tla. Osim novih sadnica, starija stabala breskve, nektarine, badema i marelice posebno trebaju dodatnu količinu vode.

Još jednom smo saželi pojedinačne korake kod rezidbe voćaka.

Radite s odgovarajućom zaštitnom opremom

Rad sa snažnim alatima omogućuje vam da jednostavno i lako odradite poslove. Kod takvih radova preporučujemo nošenje odgovarajuće zaštitne opreme.

Uvijek nosite osobnu zaštitnu opremu prilikom rada sa STIHL uređajima i alatima. Informacije o odgovarajućoj zaštitnoj opremi uz svaki STIHL uređaj možete pronaći u uputama za korištenje STIHL uređaja. Prije prvog korištenja uređaja najprije pročitajte upute za korištenje i prije svake upotrebe provjerite da li je vaš uređaj u ispravnom stanju.

Vaš STIHL ovlašteni trgovac po želji može pripremiti svaki uređaj za prvu upotrebu i savjetovati vas o odgovarajućoj zaštitnoj odjeći, modelima i veličinama. Imajte na umu da osobna zaštitna oprema nije zamjena za sigurnosnu tehniku rada.

METODE REZIDBE VOĆAKA

Koju metodu rezidbe koristiti ovisi o starosti stabla voćki – sve važne informacije saželi smo u nastavku teksta.

Već prilikom sadnje stabala možete stvoriti idealne uvjete za rast vaše voćke. Takozvana rezidba kod sadnje obavlja se izravno prilikom sadnje mladice čime se osigurava uspješno ukorjenjivanje.

Prilikom rezidbe voćaka, odaberite tri do četiri bočne grane uz glavni izdanak koje nećete dirati. Idealno bi bilo da ove grane rastu pod uglom od 45 stupnjeva u odnosu na deblo. Sve ostale grane možete ukloniti, jer će bočne grane uz glavni izdanak biti dovoljne za razvoj krošnje.

Uzgojna rezidba se provodi sve dok drvo ne postigne željenu visinu krošnje - u prosjeku to traje oko 5 do 6 godina, a kod brzorastućih stabala možda i kraće. Kako biste postigli dobru razgranatost grana, trebali biste rezati tzv. bočne grane i produžetak debla za jednu trećinu dužine.

Dugoročno gledano, želite oblikovati krošnju u oblik piramide s uravnoteženom sokovnom težinom. Što je drvo starije, to je manje potrebna intenzivna uzgojna rezidba.

U rezidbu koja služi održavanju oblika krošnje u središtu pažnje je prozračivanje krošnji prilikom rezidbe voćaka.

Pretrpani izdanci se uklanjaju tijekom rezidbe već zrelih stabala voćki, uklanjaju se vodopije na granama. Isto vrijedi i za grane koje su teške i vise prema dolje.

Rano starenje stabala voćki očituje se manjim plodovima i prevelikom gustinom krošnji. Starije stablo tako se treba ponovno potaknuti na rast snažnom rezidbom.

Pri tome se krošnja prorjeđuje, uklanjaju se i grane koje prijete pucanjem. Kako bi se izbjeglo stvaranje vodopija, rezidba voćaka može se rasporediti u dvije uzastopne godišnje rezidbe.

REZIDBA KOŠTIČAVIH I JEZGRASTIH VOĆKI

Orezivanje stabala koštičavih i jezgrastih voćki prvenstveno je pitanje pravog vremena. Evo najvažnijih informacija i savjeta.

Rezidbu jabuka, krušaka i ostalih jezgrastih voćaka obično radimo između studenog i travnja, tj. izvan vegetacijskog razdoblja.

Mlada stabla jezgrastih voćki trebalo bi orezivati u prvim godinama između kraja veljače i početka ožujka, jer su mlade grane još uvijek vrlo osjetljive na jak mraz.

Trešnje, breskve i druge koštičave voćke najbolje je rezati tijekom toplijih mjeseci. Ova praksa pomaže u održavanju stabla u optimalnoj veličini jer uklanjanjem grana koje su već akumulirale energiju usporavate njihov rast i potičete zdraviji razvoj preostalih grana.

Stabla koštičavih voćki možete rezati i tijekom berbe, što vam omogućava da obavite oba posla istovremeno. Rezidba se može obavljati sve do razdoblja cvjetanja, koje traje od travnja do svibnja, primjerice za stabla breskvi. Za stabla krušaka, najbolje je obaviti rezidbu između lipnja i sredine kolovoza, dakle nakon završetka berbe.

Odgovarajući STIHL uređaji i alati za rezidbu voćki

Slika MSA 60 C-B SET (1 X AK 20 I 1 X AL 101)
Novo
MSA 60 C-B SET (1 X AK 20 I 1 X AL 101) AKUMULATORSKE MOTORNE PILE
Lagana akumulatorska pila
Dostupno
415,00 €
Slika GTA 26 SET
GTA 26 SET AKUMULATORSKE MOTORNE PILE
AKUMULATORSKA VRTNA PILA
Dostupno
198,00 €
Slika Voćarske škare za grane Ambross PB 25
Voćarske škare za grane Ambross PB 25 ŠKARE ZA VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO, PILE ZA NJEGU STABALA
Od 91,40 €

Napomena

Od 1. ožujka do 30. rujna u mnogim zemljama zabranjeno je radikalno orezivanje živica i drveća. Rezidba je dozvoljena samo ako se koristi za oblikovanje i njegu drveća, ili kao mjera sigurnosti u prometu, pod uvjetom da u stablima nisu prisutne ptice koje se razmnožavaju ili druge životinje koje žive u njima.