Njega stabala

Pravilno orezivanje voćaka

OREZIVANJE VOĆAKA ZA ZDRAVI RAST

Onaj tko u svom vrtu ima posađena stabla voća, naravno želi i bogat urod. Kako bi na stablu bilo puno voća, preporučamo redovito orezivanje. To sa sobom donosi brojne prednosti: cjelogodišnjim orezivanjem stabla ostaju zdrava, dobivaju na vitalnosti, pokazuju dobar rast, a u krošnju dospijeva više svjetla i zraka. Sve to ima pozitivan utjecaj na kvalitetu ploda, a dovoljnim prozračivanjem krošnje sprječavaju se gljivična oboljenja i štetočine.PRAVI TRENUTAK ZA OREZIVANJE VOĆAKA

Klasično orezivanje voćaka obavlja se zimi. Razlog tome su faze rasta. Zimi se hranjive tvari povlače u korijenje, a zatim se u proljeće slijevaju u grane i tamo potiču nove izbojke. Neposredno prije njihova izbijanja, u kasnu zimu, bolje zarastaju mjesta rezova na voćki. Smanjuje se rizik od infekcije. U svakom slučaju, temperatura kod orezivanja ne bi trebala biti ispod  -4 °C.

Vrijeme za orezivanje različitih vrsta voćaka  se razlikuje.  Koštunjičave voćke, kao što su stabla jabuka, krušaka i šljiva orezuju se, u pravilu, tijekom razdoblja vegetacije između studenoga i travnja. Mlada stabla koštunjičavog voća trebala bi se prvih godina orezivati tek krajem veljače/početkom ožujka, budući da je mlado stablo još prilično osjetljivo na jaki mraz. 

OREZIVANJE KOŠTUNJIČAVIH VOĆAKA 

Izuzetak su voćke koje snažno rastu i daju plodove s košticama, kao što su trešnja ili breskva. Ovdje se preporuča orezivanje u toplija godišnja doba. Tako će stablo održati umjerenu veličinu, jer orezivanjem se gube rezerve snage i usporava se rast. Budući da se kod ovih voćaka orezivati može i tijekom branja voća, uz uklanjanje grana možete istovremeno pobirati plodove voća. Stablo breskve možete bez problema orezivati i do vremena cvjetanja, između travnja i svibnja, no stablo trešnje je najbolje orezivati između lipnja i kolovoza, dakle nakon pobiranja plodova.  

Snažno orezivanje u uzgojnoj sezoni od 1. do 30. ožujka  se ne preporučuje. U to vrijeme na voćki se može napraviti samo jednostavni rez koji je potreban za održavanje. Ukoliko se na stablu gnijezde ptice, treba izbjegavati orezivanje stabla voćaka. 
PRAVI  ALAT ZA OREZIVANJE VOĆAKA

Kod odabira pravog alata, prije svega, obratite pozornost na slijedeće napomene. Važne su dvije stvari: alat vam treba olakšati posao i stablo se ne smije ozlijediti. Kako se grane prilikom orezivanja ne bi zgnječile ili otkinule, važno je odabrati kvalitetan alat. Pored škara za grane možete koristiti i našu vrtnu akumulatorsku pilu  GTA 26 koja je savršeno prikladna za orezivanje voćaka. PRAVILNO OREZIVANJA VOĆAKA

Obim orezivanja ima veliki utjecaj na rast koji slijedi. Što je stablo jače orezano, to ljeti jače krenu mladice – i obrnuto, no odlučujuću ulogu ima sam postupak orezivanja.

NA ŠTO OPĆENITO TREBATE OBRATITI POZORNOST PRI OREZIVANJU 

1. Prislonite škare uz pupoljke. Ako je udaljenost od pupoljaka prevelika, drvo će se osušiti do slijedeće točke vegetacije. Na tom odumrlom drvetu se onda teško može stvoriti svježi izbojak. Stoga rez treba biti na udaljenosti od oko 1 do 3 milimetra od pupoljaka okrenutih prema van.

2. Pokušajte ne ostavljati nikakve okrajke, jer mrtvo drvo daje hranjivu podlogu za trulež i plijesan. Odvojite, ako je moguće, grane uvijek što je bliže moguće „prstenu grane“, ali tako da se ona ne ozlijedi.

3. Orezujte velike grane u etapama. Na taj način izbjegavate da se kori drveta nanese veća šteta ili da se grane nekontrolirano lome. Na samom kraju, okrajak bi se trebao pažljivo odvojiti od „prstena grane“. 

4. Pazite na skraćivanje osnovnih grana na istu visinu. Klasična krošnja voćke ima u najboljem slučaju oblik piramide i sastoji se od središnjeg izbojka i tri do četiri glavne grane koje rastu sa strane. Tijekom prvih godina rasta posebno je važno da se osnovne grane skraćuju na istu visinu. Sve osnovne grane moraju imati otprilike istu visinu, središnji izbojak bi trebao biti oko 20 centimetara duži. 

5. Odstranite vodenaste izdanke već u rano proljeće. Ako obavite jaču rezidbu, na gornjoj strani izbojka dolazi do stvaranja često mnogobrojnih vodenastih izdanaka. Na vrijeme ih otrgnite, jer tako će rane zacijeliti još prije zime. 

6. Ne zaboravite dovoljno zalijevati voćke. Prije svega, nakon razdoblja mraza zimi, stabla hitno trebaju vodu, budući da u prethodnom periodu nisu mogle primiti dovoljnu količinu iz smrznutog tla. Pored novih nasada trebali biste, prije svega, dodatnim količinama vode zalijevati starija stabla bresaka, nektarina, badema i kajsija. 

PRAVILNO OREZIVANJE STARE I MLADE VOĆKE

Ako želite orezati voćke, starost stabla je bitan čimbenik. Želite li oblikovati mlado stablo, potaknuti rast izbojaka odraslog stabla ili pomladiti starije stablo? Pomoći ćemo vam pri razlikovanju i pravilnom orezivanju. 


OREZIVANJE KOD PRVE SADNJE: PODUPIRANJE RASTA MLADOG STABLA 

Već kod sadnje možete napraviti idealne pretpostavke za rast vaše voćke. Takozvano kresanje provodi se izravno pri sadnji grmlja u području korijena i krošnje,  na taj način se osigurava rast. Za središnji izbojak dodatno odaberite tri do četiri glavne grane. One bi u idealnom slučaju trebale rasti iz debla, pod kutem od 45 stupnjeva. Sve druge grane smijete odstraniti, jer su nosive grane posve dovoljne za razvoj krošnje.

OBLIKOVNO OREZIVANJE: OREZIVANJE MLADIH STABALA

Oblikovno orezivanje provodi se toliko dugo dok stablo ne dostigne željenu visinu krošnje – u prosjeku to traje oko 5 do 6 godina. Kako bi se postiglo dobro grananje krošnje, orežite takozvane glavne grane i produžetak debla do trećine. Ukoliko dugoročno želite dovesti krošnju do piramidalnog oblika, potrebno je uravnoteženo skraćivanje osnovnih grana na istu visinu. Što je stablo starije, to je oblikovno orezivanje manje intenzivno.

OREZIVANJE ZA ODRŽAVANJE UZGOJNOG OBLIKA: OREZIVANJE ODRASLIH VOĆAKA

Tu ubrajamo sve mjere koje se odnose na izrasla ukrasna stabla s redovitim urodom plodova. Prorjeđivanje krošnje sada je u fokusu. Pri orezivanju odrasle voćke uklanjaju se izbojci koji stoje previše gusto jedan pored drugog, vodenasti i uspravni izdanci. Isto vrijedi i za izbojke koji vise prema dolje.   


REZ KOJI POMLAĐUJE VOĆKE: OREZIVANJE STARIH VOĆAKA

Prijevremeno starenje prepoznaje se po sitnijim plodovima i previše gustoj krošnji. Stariju voćku možete odlučnim orezivanjem  opet potaknuti na stvaranje novih izdbojaka. Pritom se krošnja prorjeđuje i uklanjaju se grane koje bi se lako mogle slomiti. Kako bi se izbjegle vodopije, orezivanje se raspoređuje na dvije uzastopne godine.


OREZIVANJE STUPASTIH I PATULJASTIH VOĆAKA

Poseban oblik voćaka su stupaste i patuljaste voćke. Ove uske uzgojene biljke stoje u velikim posudama, pune plodova, na malom balkonu. Zbog uskog rasta, uz malo mjesta imaju puno plodova. Većinu ovih uzgojenih biljaka treba samo malo orezivati, ali povremeno je korisno duge postranične izbojke ipak odrezati.  

SAŽETAK NAŠIH PROFESIONALNIH SAVJETA

Na što treba paziti pri orezivanju  voćaka? Ovdje vam dajemo najvažnije savjete:

  • Bolje orezivati izdašno nego bojažljivo, i to posebno kod mladih stabala.
  • Starija stabla obrađujte nešto suzdržanije, no ipak dovoljno prorijedite. 
  • Orezujte voćke prije svega u kasnu zimu, ali ne kad je mraz.
  • Koristite oštar I dezinficirani alat; to osigurava čiste i zdrave rezove.
  • Prorjeđujte krošnju. Posebno je kod starijih stabala važno prorjeđivati krošnju, kako bi opet bila dovoljno prozračna.


OVAKO USPIJEVA OREZIVANJE VOĆAKA: UPUTE 

Još jednom, ukratko pogledajte pojedine korake.SAŽETAK: OREZIVANJE VOĆAKA


  • Orezivanje voćaka je neophodno za dobar prinos plodova i zdravlje stabla.
  • Najbolje vrijeme za orezivanje većine voćaka je u kasnu zimu.
  • Pazite na oštar i prikladan alat. Osobna zaštitna oprema brine za sigurnost. 
  • Mlada stabla hrabrije orezivati od starijih, no potrebno ih je redovito prorjeđivati.