Njega travnjaka ljetiPRAVILNO ZALIJEVANJE TRAVNJAKA UZ VISOKE TEMPERATURE

Zalijevanje travnjaka ubraja se u najvažnije mjere njegovanja, posebno kada prirodne oborine nisu dovoljne. O osunčanosti, temperaturi i vjetru ovisi koliko na kraju svaka površina travnjaka treba vode.  

KOLIKO VODE JE POTREBNO MOM TRAVNJAKU?

Za hobi vrtlare vrijedi pravilo kako za njegu travnjaka uglavnom trebate više vode no što mislite. Pravilo iz prakse ipak kaže preciznije, potrebno je 20 do 25 litara po tjednu i četvornom metru. Morate znati da previše vode za vaš travnjak može biti štetno, jer voda istiskuje zrak iz pora u tlu, pri čemu korijen trave truli.  Pomirišite uzorke zemlje,  ako osjetite neugodan miris ili uočite sivoplavu boju,  sigurno se radi o nedostatku zraka i zadržavanju vode u tlu. SAVJETI ZA PRAVILNO ZALIJEVANJE 

· Jednom tjedno je dovoljno, ukoliko zalijevate s količinom od otprilike 20 litara po četvornom metru. Količina vode može varirati ovisno o položaju i vremenskim uvjetima. 
· Glinasto tlo: ako je tlo glinasto i tu količinu ne može primiti odjednom, zalijevajte dva puta, s kratkim vremenskim razmacima (ili na primjer sljedećeg dana još jednom), ali nakon toga tjedan dana više ne zalijevajte.
· Kontrolirati ujednačeno zalijevanje: koristite vodomjer kako biste kontrolirali jeste li navodnjavali jednaku količinu i posvuda. 
· Doba dana: načelno zalijeva se rano ujutro ili kasno uvečer, jer izravne sunčeve zrake na vlažnoj travi mogu dovesti do nastanka sprženih dijelova travnjaka .    
· Okoliš: ako oko travnjaka rastu stabla, grmovi ili živice, povećajte količinu vode.
· Velika vrućina: ako je usred ljeta posebno vruće, zalijevajte travnjak dva do tri puta tjedno u ranim jutarnjim satima, a možete i uvečer.

KONTROLIRANJE NAVODNJAVANJA TRAVNJAKA

Ukoliko nemate mogućnost kontroliranja vodomjerom, količinu zalijevanja možete kontrolirati pomoću više cilindričnih staklenki. To npr. mogu biti staklenke marmelade, koje rasporedite po travnjaku. Ako je padala kiša, u staklenkama bi trebalo biti vode u visini od oko 2 centimetra. Nakon nekog vremena i nekoliko pokušaja moći ćete savršeno procijeniti vrijeme navodnjavanja. 
Osim toga, jaki nož ili štihaču zabodite na više mjesta u zemlju na dubinu od oko deset centimetara i pokušajte svaki puta izvući uzorak tla. Uzorak bi dolje trebao biti vlažan (ne mokar), a površinski dio debljine jedan do dva centimetra, može i treba biti na osjet suh! Ni u kojem slučaju ne smije biti obratno. Ako je uzorak gore vlažan, a dolje suh, voda ne dolazi tamo gdje je potrebna. 

POGREŠKE KOD NAVODNJAVANJA TRAVNJAKA LJETI

Upravo se kod navodnjavanja većinom pravi pogreška da se zalijeva prečesto, ali premala količina vode odjednom. Često se travnjak tijekom suhih ljetnih mjeseci zalijeva skoro svake večeri pomalo. Na taj način jedva se ovlaži površinski sloj, u najboljem slučaju, nekoliko gornjih milimetara tla. Travnjak reagira tako da se korijenje koncentrira sasvim ispod površine tla, a probijaju se vrste trave koje su na kućnom travnjaku nepoželjne.

Posušena trava, potaknuta na takav način, s druge strane, poput spužve upija tu malu količinu dospjele vode. Posljedica: tlo ispod površine ne dobiva dovoljnu količinu vlage i površina se opet isušuje. Travnjak djeluje kao da žeđa za vodom. Ako zalijevanje izostane nekoliko dana, travnjak postaje žućkast i jako osjetljiv na gljivična oboljenja.


KOŠNJA TRAVNJAKA LJETI

Vaš travnjak iz razdoblja proljeća dolazi u vrhunskoj formi, bujan i zelen. U toj fazi, početkom ljeta, potrebno ga je  kositi svakih četiri do sedam dana. Redovitom košnjom travnjak postaje gušći, jer trava stvara nove postranične izdanke. No važnija od intervala je, u svakom slučaju, visina košnje koja se uvijek mora prilagoditi rastućim temperaturama.

KOLIKO TRAVA MORA BITI VISOKA LJETI?

Što su više temperature, to trava treba ostati duža: na sunčanim predjelima treba je kositi na duljinu četiri do pet centimetara, u sjeni na pet do sedam centimetara. Po svakoj košnji ne bi se trebala skratiti za više od trećine, kako bi se izbjegla spaljena ili ogoljela mjesta na travnjaku. Obavezno kosite naoštrenim noževima kosilice i provjerite je li tlo suho.  

PRAVILNA KOŠNJA SA STIHL VIŠENAMJENSKOM KOSILICOM

Visoki „travnjak godišnjeg odmora“ (koji naraste nakon duge stanke u košenju) trebao bi se uvijek kositi uz više prolazaka, najprije s postavkom za najvišu visinu košnje, a onda nešto niže. Sve STIHL višenamjenske kosilice imaju praktično i ugodno podešavanje visine košnje, pomoću kojeg se bez muke može namjestiti prava visina košnje. 

KAKO SPRIJEČITI TRAGOVE HODANJA PO TRAVNJAKU?

Ako se trava, nakon što je netko prošao preko nje, ne uspravi sama od sebe, to može biti signal za akutni nedostatak vode. Vodite računa da vaš travnjak obilato zalijete barem jednom tjedno. 
PRAVILNO PRIHRANJIVANJE TRAVNJAKA LJETI

Hranjive tvari iz proljetnog prihranjivanja su na početku ljeta skoro potrošene. Kako bi se, usprkos raznim nogometnim utakmicama i proslavama uz roštilj održao rast travnjaka, na početku ljeta biste ga još jednom trebali prihraniti.  Važno je znati da i površine travnjaka po kojima se ne gazi ipak trebaju dodatak vitamina. Naime, čestom košnjom u proljeće, mnoge hranjive tvari koje su vezane u vlatima trave ipak se gube, i to na dulji rok, što znači da se tlo muči i zbog toga je jako važno da u ljeto travnjaku ponovo vratite hranjive tvari koje su mu potrebne. Najbolji rezultati postižu se dodavanjem mineralnog gnojiva.  


ODGOVARAJUĆE LJETNO GNOJIVO

Gnojivo u ljetnom periodu svakako treba sadržavati bitne sastojke za vitalno tlo i travnjak:

AKTIVNA SUPSTANCA 
OPIS
Kalij (K)
Povećava otpornost na sušu, hladnoću i bolesti, regulira izmjenu tvari biljaka.
Fosfor (P)
Jača rast korijena.
Magnezij (Mg)
Daje podršku biljkama travnjaka kod stvaranja klorofila u okviru fotosinteze i vodi brigu o gustom zelenilu na travnjaku.
Kalcij (Ca)
Stabilizira staničnu stjenku i pomaže primanju hranjivih tvari iz tla. 
Dušik (N)
Potiče podjelu stanica i na taj način stvaranje svih dijelova biljaka. Pospješuje rast i zelenu boju travnjaka.  
Ljeti je važan pravilan sastav ovih minerala i hranjivih tvari: pored dušika bi, prije svega, trebale biti prisutne velike količine magnezija i kalcija, kako bi vaš travnjak ostao zdrav i izdržao ne samo veliku vrućinu, već i nevrijeme tijekom ljetnih mjeseci.


SAVJETI ZA PRIHRANJIVANJE TRAVNJAKA LJETI

  • Prihranjivati pravovremeno: idealno bi bilo prihranjivanje travnjaka u lipnju, kako biste ga pripremili za vruće ljeto. 
  • Gusta trava: koristite gnojivo s produljenim djelovanjem kako bi trava rasla polako, ali gusto.
  • Koristite priključke za raspršivanje tekućine po cijeloj površini travnjaka: odrecite se izravnog zalijevanja; nakon prihranjivanja potrebno je obilno zalijevanje, ali vrlo pažljivo, najbolje raspršivačima.  

SAŽETAK: NJEGA TRAVNJAKA LJETI

  • Zalijevajte travnjak obilno, jednom tjedno: barem 20 litara po četvornom metru.
  • Otisci na površini trave mogu biti signal za nedostatak vode. 
  • Travnjak je potrebno redovito nadgledati i prilagođavati zalijevanje. 
  • Ljeti travnjak kosite barem jednom tjedno, za trećinu duljine vlati trave. 
  • Za površine travnjaka u sjeni preporuča se visina trave  od 5 – 7 cm.
  • Prihranjujte travnjak u lipnju, kako biste ga pripremili za nadolazeće vrućine.