Električni grijač rasplinjača

STIHL grijač rasplinjača: protiv smrzavanja


U STIHL motorne pile s grijačem rasplinjača možete se pouzdati i zimi. Grijač sprječava stvaranje leda te time osigurava nesmetan rad. 

Grijač rasplinjača: uvijek zagrijani na posao

Neovisno o tome po kakvom se vremenu koriste STIHL motorne pile rade i na hladnim temperaturama bez problema. To je između ostalog moguće zahvaljujući ugrađenom električnom grijaču rasplinjača sa sustavom uključivanja i isključivanja ovisno o temperaturi. On sprječava zaleđivanje rasplinjača na niskim temperaturama te tako osigurava nesmetani protok smjese goriva, a time i nesmetani rad. Električni grijač rasplinjača je u STIHL uređajima ugrađen uvijek u kombinaciji sa grijačem ručke. STIHL motorne pile s električnim grijačem rasplinjača i grijačem ručke prepoznat ćete po oznakama „V-W" u nazivu modela.Električni grijač rasplinjača – njegova funkcija do u detalje


O neophodnosti grijača rasplinjača

Neposredno nakon izlaska goriva iz mlaznica rasplinjača započinje njegovo rasplinjavanje. Rasplinjavanjem se temperatura usisnog zraka smanji za otprilike 9 °C. Tako rashlađeni zrak može transportirati manje vlažnosti zraka – ona se dakle u rasplinjaču kondenzira i taloži se na području usisnog leptirastog zatvarača. Problem kod toga je ako je temperatura usisnog zraka negdje oko +3 °C do +10 °C, može doći do stvaranja leda u području usisnog leptirastog zatvarača. Time se poprečni presjek rasplinjača sužava, uređaj gubi na snazi i gasi se. Kod temperature usisnog zraka ispod +3 °C vlaga sadržana u zraku je premala, led se više ne može stvarati. Ako je temperatura zraka negdje oko +10 °C i viša, vlaga je doduše prisutna, no zbog topline se led ne može stvarati.


Dakle, kao zaključak možemo utvrditi: posebno zimi (studeni/prosinac) i u rano proljeće (ožujak/travanj) prevladavaju temperature koje upotrebu grijača rasplinjača čine neophodnom.  


Dva sustava – jedan cilj

Stvaranje kristala leda na usisnom leptirastom zatvaraču rasplinjača može se izbjeći jednostavnim trikom: zagrijavanjem rasplinjača. Kako bi se to postiglo postoje dva različita načina: 
u neprofesionalnim motornim pilama takozvano prethodno zagrijavanje usisnog zraka osigurava pravu temperaturu u rasplinjaču. Ovaj pasivni sustav, kao što mu i ime govori, povećava temperaturu usisanog zraka. Stoga se otvara zapor ili poklopac i topao zrak provodi se iz područja toplog cilindra u područje filtera za zrak. Kritične temperature koje mogu dovesti do zaleđivanja rasplinjača već se time izbjegavaju nakon nekoliko minuta rada motora. Zapor odnosno poklopac korisnik mora pravovremeno staviti na zimsku opciju „Otvoreno“. Pritom preporučamo isto vrijeme kao i za zimske gume: od listopada do Uskrsa.
U STIHL profesionalnim uređajima za šumarstvo postoji električni grijač rasplinjača. Kod tog aktivnog sustava čim nastupe kritične temperature grijač koji zagrijava rasplinjač,  automatski se aktivira. Korisnik ne mora ništa ručno podešavati. Grijač se opskrbljuje strujom preko separatnog generatora na rotoru ventilatora. Ovaj generator osigurava i istovremeno napajanje za grijač ručke koji se uvijek ugrađuje zajedno sa električnim grijačem rasplinjača u STIHL profesionalne uređaje za šumarstvo. Modele sa obadva dodatka prepoznat ćete po oznaci V-W u nazivu proizvoda.
Oba sustava prije svega su potrebna za vrijeme prvih 10 minuta rada. Nakon toga za izbjegavanje kritičnih temperatura uglavnom je dovoljna toplina koju isijavaju motori.

STIHL grijač rasplinjača

STIHL električni grijač rasplinjača sastoji se od dva elementa: grijača koji se opskrbljuje strujom i termo-prekidača. Grijač se nalazi ispred rasplinjača. Termo-prekidač, ovisno o izvedbi, nalazi se na završnom poklopcu rasplinjača na strani pumpe ili izravno na grijaču. 
Opskrba strujom grijača rasplinjača obavlja se automatski preko generatora grijanja. Čim temperatura rasplinjača padne ispod kritične temperature od +10 °C, termo prekidač uključuje grijač. Grijanjem se učinkovito sprječava stvaranje leda na rasplinjaču, a motor radi bez smetnji. 


Koje prednosti ima STIHL električni grijač rasplinjača?

Sa STIHL električnim grijačem rasplinjača i kod niskih temperatura možete se pouzdati u vaše STIHL motorne pile. Točnije, to znači - nema gušenja, grubog rada motora, prestanka rada motora kod malog broja okretaja ili gasa u mirovanju, rjeđe podešavanje rasplinjača na hladne temperature, znatno pouzdaniji hladni start vašeg motornog uređaja. Slijedeća prednost STIHL električnog grijača rasplinjača: grijač zagrijava rasplinjač, ali gorivo ne prolazi kroz grijač rasplinjača. Stoga ne morate, kao kod automatskih grijača rasplinjača koji koriste toplinu cilindra, razmišljati o daljnjim komplikacijama motora. Osim toga ova relativno jednostavna izvedba STIHL grijača rasplinjača ima za prednost to što još dodatno ne povećava sveukupnu težinu vašeg motornog uređaja. 


Može li se grijač rasplinjača naknadno ugraditi?

STIHL električni grijač rasplinjača ne da se standardno ugraditi u svaku motornu pilu. Obično električnim grijačem rasplinjača opremamo motorne pile koje rade u svim vremenskim prilikama. Trenutno su to profesionalne motorne pile za šumarstvo.  Sa dimenzijama tih motornih uređaja  kompatibilni su naši električni moduli grijača rasplinjača – stoga nisu za dodatno opremanje modela drugih motornih pila. STIHL specijalizirani trgovac u vašoj blizini savjetovat će vas rado oko svih pitanja na temu grijača rasplinjača. 


Električni grijač rasplinjača ukratko:


  • STIHL električni grijač rasplinjača sprječava nastajanje kristala leda u rasplinjaču. 
  • STIHL motorne pile rade bez problema zahvaljujući električnom grijaču rasplinjača i kod niskih temperatura.
  • STIHL električni grijač rasplinjača nije kompliciranje motora – već samostalan sustav.
  • STIHL električni grijač rasplinjača ne može se naknadno ugraditi.  
  • STIHL motorne pile s električnim grijačem rasplinjača prepoznaju se po „V“ u nazivima modela.
  • STIHL motorne pile sa električnim grijačem rasplinjača uvijek imaju i grijač ručke  („V-W“).