Piljenje drva

PILJENJE DRVA – OVAKO SE TO RADI 


Piljenje drva za ogrjev je zabavnije, jeftinije i održivije od kupnje gotovih drva za ogrjev. Pokazat ćemo vam kako se to radi.
PRIPREMU DRVA ZA OGRJEV

Ukoliko sami pripremate drva za ogrjev, taj rad ne mora biti zamoran, naprotiv može biti itekako zabavan, koristan i znate da će vam uštedjeti novac. Osim toga, kada samostalno sječete i pripremate drva, ne zaboravite na održivost, onoliko stabala koliko posječete trebate zasaditi, tada ovaj rad ima smisla. Na taj način pazite na održivost i na to da će sljedeće generacije imati dovoljno stabala – pravedno! Naravno, sječu radite na vašim vlastitim zemljištima.

Kao prvi korak preporučujemo obradu debla stabala, dijelova debla i grana u prikladne metre. To možete učiniti odmah tamo gdje je drvo posječeno. Ako imate dozvolu, motornu pilu možete koristiti i u šumi. Bez dokaza, u šumi možete raditi samo sjekirom i ručnom pilom. U drugom koraku razdijelite metar drva, a zatim na postolju razdijelite dijelove na gotove komade za ogrjev. Pokazati ćemo vam korak po korak kako ćete pripremiti drva za ogrjev. PREREZIVANJE TRUPACA – KORAK PO KORAK

Prije svega, pokazat ćemo vam kako ćete izrezati trupce na metar. To možete učiniti i izravno na mjestu gdje ste posjekli stablo. 

PREREZIVANJE TRUPACA NA TLU 

Trupce možete rezati izravno na tlu motornom pilom. Kada radite na tlu, pripazite da ne dodirujete tlo motornom pilom jer će se na taj način istupiti lanac pile. Prije no što započnete piljenje, morate osigurati trupac da se ne bi otkotrljao. Ako je potrebno, fiksirajte ga klinovima ili manjim komadima drva.


1. KORAK 


Uvijek nosite  zaštitnu opremu dok radite s motornom pilom. Pojedinosti o tome možete pronaći u uputama za uporabu vaše motorne pile.

Prije nego što započnete s rezanjem, trupce trebate označiti u pravilnim razmacima. Tako ćete znati gdje napraviti sljedeći rez s motornom pilom. Na primjer, upotrijebite šumarsku mjernu traku i označite trupac PRO markerom ili ECO sprejem za označavanje s razmakom od jednog metra.


>

2. KORAK 


Pokrenite motornu pilu i započnite rezanje na označenim mjestima. Rez treba ući u trupce na cca. ¾ dubine. Na taj se način sprječava da " pilite" u tlo. Ponovite postupak na svim označenim mjestima.
3. KORAK


Okrenite trupac - ukoliko je potrebno koristite nategaču sa zakretnom kukom. Prije nastavka rada, osigurajte trupac da se ne otkotrlja.
4. KORAK


Sada možete dovršiti rezove koje ste započeli, ali sa suprotne strane. U sljedećem koraku obrađujete izrezani metar trupca.
SPREREZIVANJE TRUPCA NA „URADI SAM“ POSTOLJU


Ako površina nije prikladna za rad izravno na tlu, možete koristiti postolje kao pomoć pri rezanju. Ono ne samo da štiti lanac pile, već i vašu kralježnicu, jer na taj način stvarate sebi ergonomski prilagođenu radnu visinu. Sve što trebate je mala potporanj za komade drveta. Vrlo brzo ju možete složiti od jednog komada drva, naravno pod motom „uradi sam“. Pazite da je drvo dobro fiksirano i da se ne može otkotrljati.


1. KORAK


Da biste izgradili podnožje za rezanje trupaca, najprije izrežite komad trupca i urežite u njemu V- oblik. V- oblik mora biti širok kao i promjer trupca kojeg ćete kasnije rezati na postolju. 
2. KORAK 


Postavite postolje u stabilan položaj i na njega postavite trupac. Zahvatna kuka STIHL FP 10  može vam olakšati posao. Trupac bi trebao biti dobro osiguran kako ne bi ispao iz ležišta, možete ga učvrstiti klinovima ili malim komadima drva.
3. KORAK


Možete početi s rezanjem, pazite samo da vam odrezani dio trupca ne padne direktno na noge i pri tom vas ne ozljedi.   
4. KORAK


Postupak rezanja nastavite sve dok ne izrežete cijeli trupac.  

CIJEPANJE METRICA – KORAK PO KORAK 


Naravno, metrice trebate iscjepati na manje komade. Drvo debljih stabala potrebno je sjeći na odgovarajuću veličinu - i tada se suši bolje od velikih trupaca. To je važno jer vlažno drvo gori slabije i oslobađa čađ i dim pri sagorijevanju. 

1. KORAK 


Postavite metrice i fiksirajte ih da se ne okreću.
2. KORAK 


Metrice možete rascijepati pomoću klinova.   Najlakši način korištenja klina je da prvo napravite usjek u metrici.  Ovisno o debljini metrice, ponovite još jedanput isti korak. 
ČUVAJMO OKOLIŠ 


Pri sagorijevanju oslobađa se samo onoliko ugljičnog dioksida koliko drvo apsorbira tijekom svog rasta. Ako se grijete na drva, ne morate brinuti zbog vrijednosti CO2 koji nastaje prilikom sagorijevanja drva u peći. OBRADA GRANA I CJEPANICA – KORAK PO KORAK


Najbolji način za obradu prethodno iscijepanog metra drva, trupaca malog promjera ili manjih grana, u drva za ogrjev je korištenje praktičnog nosača za cijepanje ili tzv. jarca. To vam omogućuje sigurno postavljanje drva za cijepanje i pruža vam najveći mogući komfor pri radu. 

1. KORAK 


Postavite drvo na nosač za cijepanje i pričvrstite ga gumom za zatezanje ili lancem kako biste spriječili klizanje s postolja. Okrugle, gotovo ravne grane često se okreću na postolju unatoč elastičnosti zatezne gume. U ovom slučaju, pilu s oslonim kandžama usmjerite na drvo - na taj način možete fiksirati grane i rezati ih. 
2. KORAK


Pokrenite pilu i započnite s piljenjem. 
SKLADIŠTENJE DRVA ZA OGRJEV 

Drva za ogrjev se najprije trebaju osušiti. Pri tome je pravilno skladištenje drva za ogrjev jako važna stavka. Cjepanice složite tako da zrak može cirkulirati između njih i zaštitite ih od kiše i vlage.
KOJA MOTORNA PILA JE NAJPRIKLADNIJA ZA PRIPREMU I PILJENJE DRVA ZA OGRJEV?

S lancem Rapid Duro 3, STIHL je lansirao lanac s tvrdim metalnim reznim zubima za motorne pile srednje snage, koji pokazuje svoje performanse i kod prljavog ili posebno tvrdokornog drveta. Ovaj lanac ostaje oštar i do deset puta dulje od standardnih lanaca pile, bez naknadnog oštrenja. ZA VAŠU SIGURNOST: RADITE SA ZAŠTITNOM ODJEĆOM


Rad s moćnim uređajima je zabavan i omogućuje vam da prerastete svoje mogućnosti i imate uređaj visokih radnih performansi koje će vam olakšati rad. To je sve OK ukoliko se pri tome možete pouzdati u učinkovitu i sigurnu zaštitnu odjeću. Uvijek nosite zaštitnu opremu dok radite s motornom pilom. Pojedinosti možete pronaći u uputama za uporabu proizvoda. Upoznajte se s uređajem prije prvog korištenja uređaja i osigurajte da je vaš uređaj u besprijekornom stanju prije svake uporabe. Na zahtjev, vaš lokalni STIHL Ovlašteni trgovac će pripremiti svaki uređaj za prvo korištenje i savjetovati vas o ponudi modela i veličinama STIHL zaštitne odjeće. Imajte na umu da osobna zaštitna oprema nije zamjena za sigurnosnu tehniku rada s motornom pilom. 


SAŽETAK:  PILJENJE I PRIPREMA DRVA ZA OGRJEV


  • Od trupca do gotovog drva u samo tri koraka: Izrežite trupac po dužini, iscjepajte trupce i pripremite cjepanice na nosačima u gotova drva za ogrjev.
  • Ovisno o mjestu gdje radite i načinu rada, možete raditi izravno na tlu, na nosačima ili na postolju koje ste sami napravili. 
  • Uvijek nosite zaštitnu odjeću dok radite s motornom pilom. Pojedinosti možete pronaći u uputama za uporabu motorne pile.
  • Kada se i koliko drva može posjeći u šumi može varirati od lokalnih propisa i zakona. 
  • Za pitanja i nedoumice najbolje je kontaktirati nadležni šumarski ured.