STIHL sustav zračnih filtera

Dugotrajni sustav STIHL zračnih filtera: bolja učinkovitost i dulji vijek trajanja


Naš dugotrajni sustav zračnih filtera dulje traje i postojaniji je. To povećava vijek trajanja filtera u usporedbi sa dosadašnjim sustavima filtera.   

Zračni filter: osnovna funkcija

Motori za vrijeme rada neprekidno usisavaju zrak. Kako bi se osiguralo maksimalno sagorijevanje u motoru te jamčio rad motora uz minimalno trošenje, zadatak je zračnih filtera odstraniti abrazivne čestice iz zraka u okruženju kako ne bi dospjele u unutrašnjost motora. Betonska prašina, komadići drveta ili slične nepoznate čestice mogu štetiti motoru. Mnoge STIHL motorne pile i svi STIHL brusni parači stoga su opremljeni inovativnim dugotrajnim sustavom zračnih filtera. 


Što je zračni filter?
Zračni filter je filtarski sustav ugrađen u motore. On filtrira čestice iz usisnog zraka motora te sprječava prodiranje ovih čestica u rasplinjač i motor. Zračni filtri time osiguravaju optimalan pogon rasplinjača, rad motora s minimalnim trošenjem i dugi vijek trajanja. STIHL zračni filter: povećani vijek trajanja filtera za motorne pile

Većina STIHL motornih pila posjeduju inovativni dugotrajni sustav zračnih filtera sa prethodnim odvajanjem koji osjetno rasterećuje filtarske elemente u nastavku. A to funkcionira ovako:

· U prvom koraku usisani zrak se počinje rotirati. Time se veće i teže čestice koje su ušle istiskuju van. Unaprijed pročišćeni zrak dovodi se kanalom za odvajanje do zračnog filtra u vašem STIHL motornom uređaju.
· Nakon toga se usisani zrak provodi kroz zračni filter velikog volumena. Kod velikih uređaja materijal zračnog filtera može se prilagoditi vremenskim uvjetima npr. poliamidni filter za korištenje kod zimskih snježnih uvjeta ili naš inovativni HD2 zračni filter od polietilen-filtarskog materijala. HD2 zračni filter ima 70 posto manje pore nego flis filter i poliamidni filter te tako filtrira i najfiniju prašinu iz usisnog zraka.  Osim toga je i otporan na ulje i vodu. Posebno dobra izolacija HD2 zračnog filtera sprečava prodiranje nefiltriranog zraka te time povećava vijek trajanja motora. Očišćeni usisni zrak zatim se rasplinjačem ili STIHL injektiranjem dovodi do motora.  HD2 zračni filter može se višestruko i bez problema čistiti serdstvom za čišćenje u spreju STIHL Varioclean i vodom. Stoga poprskajte demontirani filter sa STIHL Variocleanom, isperite ga nakon kratkog stajanja i tada ga pustite da se osuši. 

STIHL profesionalan savjet: HD2 zračni filter možete nadograditi. Postoji u tri varijante za različite modele motornih pila. 


Brusni parač sa STIHL zračnim filterom: Zyklon snaga

STIHL brusni parači opremljeni su dugotrajnim filtarskim sustavom sa Zyklon sustavom predodvajanja, papirnim filtrom i filtrom za sitnu prašinu. Zahvaljujući inovativnom Zyklon sustavu predodvajanja nije potrebno dnevno čišćenje filtra, a vijek trajanja filtra se znatno povećava. Ovaj sustav zračnih filtera funkcionira ovako:

· U prvom koraku se Zyklon sustavom predodvajanja odvaja otprilike 80 posto čestica prašine sadržanih u usisanom zraku. Za razliku od dosadašnjih sustava one se ne sakupljaju u zračnom filteru već se zajedno sa rashladnim zrakom odvode u okolinu.
· U drugom koraku papirni filter pokupi čestice iz zraka koje su doprijele kroz Zyklon sustav. Ovo učinkovito razdvajanje omogućava posebno dugi vijek trajanja uređaja i filtarskog sustava.
· Nakon papirnog filtera filter za sitnu prašinu u potpunosti uhvati i najsitnije čestice prašine.Dugotrajni STIHL sustav zračnih filtera: vaše prednosti

Dugotrajni sustavi zračnih filtera imaju mnoge prednosti. Najvažnije od njih naći ćete na slijedećem popisu.

  • Prethodno pročišćavanje: prethodno razdvajanje rasterećuje sve sljedeće filtarske elemente. 
  • Bolja učinkovitost filtera: filter velikog volumena znatno je rasterećen.  
  • Dugi vijek trajanja filtra: intervali za servis filtera, kao i čišćenje i obnavljanje filtra jesu znatno produženi. Intervali variraju ovisno o materijalu filtra.
  • Lagani za održavanje i rukovanje: STIHL dugotrajni sustavi zračnih filtera ne zahtijevaju posebno održavanje.
  • Jednostavno održavanje: nije komplicirano očistiti zračni filter motorne pile. O postupku možete pročitati u Uputama za korištenje Vašeg uređaja.


Dugotrajni STIHL sustav zračnih filtera ukratko:


  • Zračni filteri filtriraju abrazivne čestice iz zraka kojeg je usisao motor. 
  • Postoje različiti inovativni STIHL zračni filteri optimirani za određeno područje upotrebe. Vaš STIHL specijalizirani prodavatelj rado će vas o tome savjetovati. 
  • STIHL zračni filteri jamče dugi vijek trajanja motora te sprečavaju prijevremeno trošenje na klipu i cilindru kao i onečišćenje doziranja smjese goriva.