Sadnja živice kao prirodne zaštite od pogleda

Bilo da se radi o neprozirnom paravanu za zadržavanje privatnosti ili o dizajnerskom elementu za vrt: uz naše upute saznajte kako pravilno posaditi živicu.

PREGLED: SADNJA ŽIVICE

 • Po potrebi uklonite travnjak i korov, prorahlite tlo
 • Nanesite kompost ili zemlju za sadnju
 • Označite smjer živice pomoću zidarske uzice za označavanje
 • Iskopajte jarak za sadnju, posadite biljke za živicu u pravilnom razmaku i dubini
 • Napunite jarak za sadnju, uzdignite zemljani zid oko biljaka, zalijte, dodajte strugotine i sasjeckani biljni materijal
 • Odrežite duge izdanke za trećinu do polovice

Vrijeme sadnje živice ovisi o vrsti odabrane biljke. Listopadno grmlje treba saditi oko sredine listopada do sredine studenog ili između ožujka i travnja, dok je zimzeleno grmlje i četinjače najbolje saditi prije početka nicanja u travnju ili nakon završetka nicanja krajem kolovoza.

Živica se može saditi tijekom cijele godine. Ipak, trebali biste odgoditi sadnju u slučaju mraza ili očekivanih vrućina. Proljeće i jesen najbolji su za sadnju živice.

Udaljenost živice od ograde ovisi o njezinim optimalnim uvjetima rasta. Planirajte dovoljnu udaljenost kako biste mogli lako podrezivati i održavati živicu. Za ograde koje se protežu duž linije posjeda, poštujte minimalne udaljenosti koje su odredile vlasti.

Koliko se biljaka sadi po metru ovisi o vrsti živice. U osnovi, možete posaditi tri do četiri biljke po dužnom metru za živice do visine od oko 100 centimetara i dvije do tri biljke za živice do 250 centimetara visine.

Dubina kopanja za sadnju živice ovisi o veličini korijenja biljke. Uvijek kopajte širinu lopatice dublje i šire od stvarne korijenske bale ili brade korijena.

Svoju živicu činite gustom stimuliranjem grananja živice. S listopadnim drvećem posađenim u proljeće, možete skratiti duge izdanke izravno za trećinu do polovice. Ako imate živicu od crnogorice, pričekajte sljedeću godinu s rezidbom.

SADNJA I POSTAVLJANJE ŽIVE OGRADE: PRIPREMA

Prije nego što posadite svoju živicu, najbolje je planirati rutu što preciznije moguće. Također imajte na umu visinu koju će biljke živice doseći u nadolazećim godinama. U fazama koje su opisane u nastavku teksta opisati ćemo sve bitne momente u ovom poslu.

Pridržavajte se potrebne granične udaljenosti od susjednog posjeda

Ako želite zasaditi živicu kojom ćete ograditi svoj posjed, razmislite o potrebnoj graničnoj udaljenosti od susjeda, budući da postoje službeni zahtjevi za udaljenost za stvaranje živica, i koje treba imati na umu.

Dakle, prije nego što krenete na posao, informirajte se o lokalnim propisima i uzmite u obzir na kojoj udaljenosti od granice posjeda se živice mogu saditi.

Često to ovisi i o planiranoj veličini živice. U većini saveznih država, primjerice, živice do dva metra visine moraju biti udaljene najmanje 50 centimetara. Ako želite postaviti još više živice, često je potrebna udaljenost od jednog ili čak dva metra do granice posjeda. Parcele su već odvojene jedna od druge ogradom? I u ovom slučaju vrijede lokalni propisi. Međutim, ako u tom slučaju želite posaditi živicu, vrijedi i udaljenost do granice, a ne do ograde.

Držite udaljenost od drugih biljaka

Ako želite stvoriti živicu kao prostornu pregradu ili je koristiti za opasavanje malog prostora za sjedenje, službeni propisi nisu bitni. Ipak je preporučljivo držati se odgovarajuće udaljenosti s obzirom na vaše druge biljke. S jedne strane osiguravate da biljke ne ometaju rast jedna drugoj, a s druge strane imate dovoljno prostora za optimalnu njegu svoje živice. Orijentirajte se s jedne strane prema važećim graničnim udaljenostima živica u vašoj zajednici, a s druge strane prema optimalnim uvjetima rasta susjednih biljaka. Primjerci koji trebaju puno svjetla ne smiju biti u sjeni novostvorene živice.

Jeste li znali?

Udaljenost od živice do granice imanja mjeri se tamo gdje najbliže deblo izlazi iz zemlje. Ovisno o tome kako kasnije ošišate svoju živicu, optička udaljenost između živice i njezinih susjeda ili javne ceste može biti manja.

KADA SADITI ŽIVICU?

Najbolje vrijeme za sadnju živice ovisi o konkretnoj živici koju želite napraviti. Uglavnom, listopadno drveće s golim korijenom najbolje je saditi između sredine listopada i sredine studenog. Alternativno, proljetni mjeseci ožujak i travanj također su dobri za sadnju takvih živica.

Živicu je najbolje saditi na blag dan bez mraza. Ako želite posaditi zimzelene biljke živice ili crnogorično drveće, to možete učiniti ili neposredno prije nego što počnu nicati u travnju ili alternativno nakon što izdanci završe krajem kolovoza. To daje svježim biljkama živice dovoljno vremena da dobro izrastu prije zime.

Želite li biti što slobodniji u odlučivanju kada želite posaditi svoju živicu? Onda je možda varijanta sadnje u posudi za biljke prava za vas, jer u posudu za biljke možete posaditi živicu u bilo koje doba godine. Samo kada postoji mraz ili očekivana vrućina, ne smijete saditi živicu u posudi za biljke.

Kako biste izbjegli stres od zalijevanja, idealno doba za sadnju živice je proljeće ili jesen. Posuda za biljke idealna je ako kasnije želite popraviti neželjene razmake u živici. Biljku namijenjenu živici možete prvo pustiti da raste u posudi, a kasnije je presaditi.

SADNJA ŽIVE OGRADE: UPUTE KORAK PO KORAK

Želite li saditi tzv. živicu s golim korijenom? Stavite ih najprije u kantu ili lonac s vodom na oko sat vremena prije sadnje živice. Kao rezultat, biljke za živicu su optimalno pripremljene. Ako imate biljke za živicu u posudama, dovoljno ih je uroniti u vodu neposredno prije sadnje živice dok se više ne dižu mjehurići zraka, i tada počnete sa sadnjom.

Materijali i alati potrebni za sadnju živice

Jeste li sve dobro promislili i isplanirali? Tada možete zasukati rukave i baciti se na posao. Za sadnju živice potrebni su vam sljedeći materijali i alati:

 • Biljke za živicu
 • Brašno od rogova
 • Malč od grube kore
 • Zemlja za tegle
 • Drveni klinovi
 • Metar
 • Zidarska uzica za označavanje

Upute: Kako posaditi živicu

Ovisno o lokaciji, najprije uklonite busenje trave. Sada prorahlite tlo i istovremeno uklonite neželjeni korov. Zatim nanesite dobra dva centimetra komposta ili zemlje za lončanice. Ovaj sloj se automatski miješa s iskopom kada se kasnije kopaju rupe za sadnju.

Prvo označite planirani smjer živice. Da biste to učinili, upotrijebite drvene klinove i povežite ih uz pomoć uzice za označavanje. Provjerite smjer živice mjernom vrpcom i pobrinite se da živicu posadite na potrebnoj udaljenosti od granice posjeda i drugih biljaka.

Sada iskopajte jarak za sadnju lopatom ili vilama za kopanje. U idealnom slučaju, ovo je za širinu lopatice dublje i šire od korijenskih kuglica ili brada korijena vaših biljaka za živicu. Uz razmak sadnje od 50 centimetara ili više, umjesto kopanja jarka za sadnju, bolje je iskopati samo rupe za sadnju za postavljanje živice. U oba slučaja, nakon kopanja, također prorahlite tlo prekopanih površina.

Sada možete posaditi živicu. Da biste to učinili, najprije uklonite ovoj s kuglastih biljaka. Zatim postavite biljke živice na odgovarajuću udaljenost i dubinu u jarak za sadnju. Ako gradite živicu od bukve, nemojte biljke saditi preduboko u zemlju. Bukve ne vole ni nagomilavanje zemlje. Prethodno prilagođeni komad drveta može poslužiti kao pomoć za točan razmak sadnje. Alternativno, također možete označiti mjesta pijeskom.

Napunite rupu za sadnju otprilike do pola, zatim izravnajte i podignite novoposađenu živicu. Najbolje je orijentirati se prema svojoj smjernici i pogledati živicu iz daljine kako biste stvarno optimalno poravnali biljke. Ako ste posadili živicu s golim korijenom, nakon toga je zalijte.

STIHL stručni savjet: Prije nego što korijenje biljaka za živicu prekrijete zemljom, pomiješajte zemlju koju ste iskopali sa kompostom ili zemljom za posude.

Sada potpuno napunite jarak za sadnju obogaćenom zemljom, lagano je utabajte i također nasipajte hrpu zemlje oko biljaka. Nakon završetka sadnje, biljkama živice dajte dovoljno vode kako bi mogle dobro rasti. Nakon zalijevanja, nagrabljajte brašno od rogova i malč od grube kore u tlo kako biste optimalno pognojili biljke živice.

Ako u proljeće sadite živicu od listopadnog drveća, škarama za živicu skratite dugačke izdanke za jednu trećinu do pola. Koristite škare za rezidbu za fini rad i posebno debele grane. Orezivanjem biljaka potičete grananje listopadnih živica, kako bi živica brže postala neprozirna. Za jesenske sadnje, učinite ovaj korak samo kada njegujete živicu sljedećeg proljeća. Na kraju pograbljajte zeleni otpad i pravilno ga odložite. Nakon sadnje živice, redovita njega živice osigurava da vaša živica dugo zdravo raste i bude zaštićena od bolesti živice.

PLANIRAJTE SADNJU ŽIVICE: PRIRODNA ZAŠTITA OD POGLEDA PO VAŠOJ MJERI

Kao prirodnu alternativu ogradama i zidovima, možete posaditi živicu kojom ćete ograditi svoj posjed kako god želite. Ovisno o tome koje vam vrste živice odgovaraju, možete izraditi individualnu zaštitu od pogleda po vašoj mjeri uz relativno malo truda pri sadnji. Mogu se saditi različite živice, od delikatne živice u visini koljena do neprozirnog, prirodnog paravana za privatnost visokog nekoliko metara.

S ovom raznolikošću također možete postaviti živice kako biste pojedinačno podijelili svoj vrt. Uključite ovu opciju posebno ako planirate i uredite svoj vrt ili ga želite iz temelja redizajnirati.

Vaša oprema za uređivanje živice

Koju živicu posaditi na kojem mjestu?

Kako bi mogle idealno napredovati kao neprozirni zaslon za privatnost, biljke živice trebaju optimalnu lokaciju za njih. Stoga birajte svoje biljke za živicu s ovog gledišta.

Štedljive živice, poput tise ili rododendrona, također se mogu posaditi na sjenovitom mjestu. Međutim, u potpunoj sjeni vrlo malo živica raste neprozirno i zdravo.

Postoje mnoge vrste živica koje se mogu koristiti za stvaranje živica na sunčanom mjestu. Ovisno o željenoj visini, između ostalog možete napraviti živicu od čempresa ili arborvitae.

Živice od šimšira jednako su popularne kao i praktične za obrube vrtova, jer uz pravilnu njegu šimšir raste posebno neproziran.

Planirajte širinu i visinu žive ograde

Posljednja točka planiranja tiče se širine i visine vaše buduće živice. Ovisi o tome koliko biljaka trebate posaditi po dužnom metru živice. Ovisno o veličini i vrsti biljke, mogu biti potrebne dvije do tri, tri do četiri ili čak četiri do pet biljaka po dužnom metru.

Za živice visine do 100 centimetara najbolje je planirati tri do četiri biljke po metru, za živice visine do 250 centimetara potrebne su oko dvije do tri biljke po metru.

STIHL stručni savjet: Kod samostojećih živica za prvi metar potrebna vam je jedna biljka više. Na primjer, ako sadite četiri biljke po dužnom metru, potrebno vam je pet biljaka za prvi metar i samo četiri biljke za svaki sljedeći metar. To odgovara razmaku sadnje od 25 centimetara.