Pravilno skladištenje litij-ionskih baterija

Ispravno rukovanje akumulatorskom baterijom presudno je za dugi vijek trajanja. To vrijedi kako za vrijeme rada, tako i kod skladištenja.


TREBA LI BATERIJU PUNITI PRIJE SKLADIŠTENJA?
Nekada je vrijedilo da se baterija mora u potpunosti  napuniti prije nego se pohranjuje. Kako su sve baterije bile sklone jakom samopražnjenju, to je bilo neophodno. To je međutim, rezultiralo nepovratnom štetom poput značajnog gubitka kapaciteta ili čak potpunom neupotrebljivošću baterije.


LITIJ-IONSKE BATERIJE NE MORAJU BITI NAPUNJENE PRIJE SKLADIŠTENJA – UPRAVO SUPROTNO

Danas su litij-ionske baterije standard. Ova moderna tehnologija pokazuje zanemarivu razinu samopražnjenja. Kako bi se stanice zaštitile od dubokog pražnjenja, integrirani odvojeni osigurači automatski prebacuju jako ispražnjenu bateriju u stanje mirovanja. Stoga nije potrebno potpuno napuniti bateriju prije skladištenja. Naprotiv: za akumulatorsku bateriju je bolje ako se pohrani djelomično ispražnjena. Međutim, ukoliko je razina napunjenosti vrlo niska ili je baterija potpuno napunjena, to nepotrebno opterećuje stanice. Stoga vam savjetujemo da bateriju pohranite s dvije osvijetljene LED diode. Tako će se očuvati njen životni vijek, a samopražnjenje će se svesti na minimum.STARE BATERIJSKE TEHNOLOGIJE S VISOKIM STUPNJEM SAMOPRAŽNJENJA

Baterije koje su se ranije koristile, poput nikal-kadmijske baterije (NiCd) ili olovne baterije koje se koriste u motornim vozilima, pokazuju visoku razinu samopražnjenja: Ako se baterija ne koristi dulje vrijeme, mogla bi se duboko isprazniti.

Duboko pražnjenje znači da na kraju pražnjenja razina napunjenosti baterije pada ispod napona. Međutim, ispod ove granice nema više raspoložive energije te se baterija više neće moći puniti i prouzročit će nepovratnu štetu. U  prošlosti je bilo preporučljivo potpuno napuniti bateriju prije duljeg skladištenja, uz redovito provjeravanje razine napunjenosti.


MODERNA AKUMULATORSKA TEHNOLOGIJA ŠTITI OD DUBOKOG PRAŽNJENJA

S litij-ionskim stanicama, STIHL se oslanja na modernu akumulatorsku tehnologiju. Stoga STIHL baterije imaju zanemarivo samopražnjenje od samo jedan do tri posto godišnje. Uz to, sve STIHL akumulatorske baterije imaju inteligentni sustav upravljanja baterijama, poznat i kao BMS. Ovaj sustav nadgleda napon u svakoj ćeliji ugrađenoj u bateriju i tako sprječava duboko pražnjenje. Ako napon u ćelijama baterije previše padne, automatski se prebacuje u stanje mirovanja. Proces samopražnjenja je prekinut. To se događa i ako se baterija dulje vrijeme ne koristi. Stoga ne morate brinuti o oštećenju koje bi proizvelo duboko pražnjenje. 


KAKO PRAVILNO SKLADIŠTITI UREĐAJE SA INTEGRIRANOM BATERIJOM?
Ako imate uređaj s integriranom baterijom, poput akumulatorskog trimera FSA 45, bateriju ne možete ukloniti iz uređaja te ćete uređaj jednostavno pohraniti s ugrađenom baterijom. Prilikom pohrane uređaja s integriranom baterijom vrijedi sljedeće:

1. Isključite uređaj i izvadite aktivacijski ključ.

2. Prije skladištenja vlažnom krpom uklonite prljavštinu i blato s uređaja.

3. Držite uređaj na suhom i sigurnom mjestu.

Uređaj čuvajte na prohladnom mjestu, ali na temperaturi bez smrzavanja. Također izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost i vlagu. Preporučljivo je aktivacijski ključ držati odvojeno od akumulatorskog uređaja.KADA JE NAJBOLJE PONOVO PUNITI BATERIJU?


Ukoliko  nakon dužeg vremenskog razdoblja ponovo upotrebljavate vaš akumulatorski uređaj, napunite ga prije same uporabe. Time se štedi kapacitet i pozitivno utječe na vijek trajanja. Baterija se može puniti samo na temperaturama višim od 5 Celzijevih stupnjeva. Punjač nadzire temperaturu baterije i sprječava punjenje ako je temperatura preniska ili previsoka.


LISTA ZA PROVJERU: KAKO SKLADIŠTITI AKUMULATORSKU BATERIJU?

Za sve akumulatorske uređaje STIHL koristi moderne litij-ionske baterije. Osim što su lagane i tihe, one imaju visok stupanj energije i snage. Ali i kod baterije s dugim životnim vijekom potrebno je paziti na pravilno održavanje.ZAŠTITITE LITIJ-IONSKE BATERIJE OD VREMENSKIH UVJETA


  • Izvadite bateriju iz akumulatorskog uređaja. Prije pohrane provjerite stanje napunjenosti i pobrinite se da na vašoj bateriji svijetle 2 LED diode. Ako je potrebno, uklonite nečistoće i blato sa baterije vlažnom krpom.
  • Kako biste je zaštitili bateriju čuvajte od vlage i sunca, na primjer u zatvorenoj kutiji.
  • Ovisi o temperaturi: Preporučuje se skladištenje na hladnoj temperaturi, ali bez smrzavanja - mogući primjeri su suhe podrumske prostorije, garaža ili dobro izolirana ostava.
  • Akumulatorske baterije spremite na sigurno mjesto i držite ih van dohvata djece.


RAZVOJ AKUMULATORSKIH BATERIJA U TVRTKI STIHL

STIHL razvija akumulatorske baterije već više od 10 godina. Akumulatorska tehnologija danas doživljava svoj procvat, a uređaji na baterijski pogon popularniji su no ikad prije. U tvrtki STIHL ovo je otvorilo potpuno nova područja djelovanja za stručnjake poput elektroinženjera, programera i IT stručnjaka.


OPTIMALNO STANJE NAPUNJENOSTI ZA SKLADIŠTENJE

Preporučujemo da baterije ne skladištite u potpunosti napunjene, već s 2 zelene LED diode. S ovom razinom napunjenosti baterija može mirovati dvije godine, a da pri tom ne dolazi do samopražnjenja i ne smanjuje se životni vijek baterije. Akumulatorsku bateriju nemojte puniti sve dok je ne budete spremni prvi put upotrijebiti. Tijekom punjenja temperatura mora biti iznad +5 Celzijevih stupnjeva.


NA ŠTO MORAM BITI POZORAN KOD SKLADIŠTENJA LITIJ-IONSKIH BATERIJA?

Akumulatorske baterije nije nužno napuniti prije skladištenja – za pohranu bi trebale svijetliti 2 zelene LED diode. Pored toga ih treba čuvati u suhoj prostoriji na hladnim temperaturama, bez mraza. Ne preporučuje se skladištenje na otvorenom mjestu, nezaštićenom od vremenskih prilika.SAŽETAK

  • Zaštitite litij-ionske baterije od utjecaja okoline tijekom skladištenja.
  • Litij-ionske baterije trebaju pokazivati 2 svjetleće LED diode za pohranu.
  • Litij-ionske baterije imaju izuzetno nisku razinu samopražnjenja, čak i ako su pohranjene dulje vrijeme.
  • Osigurajte umjerenu temperaturu skladištenja za litij-ionske baterije: hladnu, ali bez mraza.