Pranje vozila pomoću visokotlačnog perača

Vaše osobno vozilo moguće je bez muke i u kratkom vremenu oprati temeljito i učinkovito. Slijede upute, na što pri tome treba obratiti pozornost.

PRANJE AUTOMOBILA POMOĆU VISOKOTLAČNOG PERAČA

Visokotlačni perač oslobađa vaše vozilo od nečistoće brzo i učinkovito. Time pranje i čišćenje cijele karoserije ne mora nužno biti ručno obavljeno. Zapamtite slijedećih nekoliko naputaka, koji će vam olakšati čišćenje vašeg vozila, a bez prouzročene nepotrebne štete na samoj karoseriji.

VISOKOTLAČNI PERAČ PRIKLADAN ZA PRANJE VAŠEG VOZILA

Na što valja pripaziti prilikom odabira visokotlačnog perača za pranje vašeg vozila? Prvi kriterij odabira mora biti jednostavnost i lakoća korištenja, a tu je važno pripaziti na težinu uređaja. Tako se u ovu kategoriju bez problema kvalificira perač RE 90 sa svojih udobnih 9,8 kilograma težine, i time je savršen za poslove pranja vozila. Visokotlačni perači radnog pritiska do 80 bara prikladni su za pranje vozila, dok su perači koji isporučuju radni pritisak vode iznad 200 bara prejaki za poslove pranja vozila i slične zadatke. Valja naglasiti kao radni pritisak vode nije jedini značajan parametar, već također i količina vode. Količina koja zadovoljava potrebe pranja na okućnici kreće se od 300 do 500 litara na sat. Prilikom odabira perača prikladnog za pranje vozila obratite pozornost na mogućnost miješanja vode sa sredstvom za pranje, kao i na mogućnost pridodavanja priključaka kao što je četka za pranje i čišćenje. Svi visokotlačni perači proizvedeni u tvrtci STIHL pružaju vam gore navedene mogućnosti.

PRANJE AUTOMOBILA VISOKOTLAČNIM PERAČEM: SAVJETI

Prilikom pranja automobila pripazite da tijekom procesa ne dođe do velikih temperaturnih razlika. Stoga je kod temperature zraka od -10 stupnjeva Celzija najbolje odustati od pranja vozila visokotlačnim peračem. Topla voda, naime, može prouzročiti oštećenja i pukotine u autolaku na karoseriji vozila. Pri pranju vozila ljeti također je preporučljivo pričekati jutarnje ili večernje sate da se lak ohladi, kako ga ne biste prebrzo ohladili vodom iz perača i time također prouzročili pukotine u laku. Kod iznimno visokih ili niskih temperatura zraka svakako vam preporučamo da odustanete od pranja vozila, čak i ručnog ili u automatskoj praonici.

Visokotlačni perač koristite za pranje vozila na način da mlaznicu perača usmjerite pod blagim kutom u odnosu na površinu karoserije, koristeći nizak izlazni pritisak vode i s minimalne udaljenosti od 25 cm. Ako se pri takvim uvjetima prljavština nepotpuno uklanja, postupno povećavajte izlazni pritisak vode, ali nikako ne na previsok pritisak (pritisak do i iznad 200 bara) budući da voda pod takvim pritiskom može oštetiti boju na vozilu.

ISPRAVAN NAČIN PRANJA VOZILA POMOĆU VISOKOTLAČNOG PERAČA

Korištenje snažnih strojeva nas veseli i čini da se osjećamo jakima i efikasnima. Nužno je pritom biti opremljen kvalitetnom i svrsishodnom zaštitnom opremom. Pri korištenju visokotlačnih perača važno je biti na odgovarajući način zaštićen adekvatnom odjećom i opremom. Primjerice, važno je zaštititi oči od odvojenih i spranih segmenata nečistoće, a za što će najbolje poslužiti dobre zaštitne naočale. Pojedinosti o osobinama kvalitetnih zaštitnih naočala pronaći ćete u uputama za korištenje vašeg uređaja. Valja vam u potpunosti se upoznati s vašim strojem od prvog radnog zadatka, te biti u potpunosti siguran u besprijekornu ispravnost i funkcionalnost uređaja. Vaš ovlašteni STIHL trgovac, po vašoj želji, pripremiti će vaš STIHL uređaj za prvo korištenje, i također vam ponuditi na izbor odgovarajuću zaštitnu odjeću i opremu za sigurno korištenje uređaja. Ovdje također valja napomenuti kako opremanje zaštitnom odjećom i opremom nisu jamstvo za sigurno korištenje stroja jer ne mogu zamijeniti znanje i stručnost potrebne za njegovo korištenje.

Najprije je uputno osloboditi vozilo od rukom uklonjive nečistoće kao što su grančice i lišće. Tako ćete spriječiti ogrebotine i oštećenja na laku, koja bi mogla nastati pri odlijetanju ovih masivnijih stvari prilikom njihovog ispiranja s površine pomoću mlaza vode pod pritiskom.

Počnite s pranjem vozila pomoću visokotlačnog perača. Za ovaj korak preporučamo korištenje mlaznice lepezastog mlaza i vode smanjenog izlaznog pritiska. Pri ovom prvom koraku iz sigurnosnih razloga preporučamo zadržati udaljenost između mlaznice i površine od najmanje 30 cm, kako bi se izbjegla oštećenja laka i osjetljivijih gumenih elemenata s vanjske strane vozila. Usmjerite mlaznicu prema vozilu pod blagim kutom i tako isperite najgrublju nečistoću s površine. U ovoj fazi možete oprati također i gume i naplatke. Pri pranju gumenih elemenata budite posebno oprezni, i izbjegavajte upotrebu presnažnog i direktnog mlaza vode.

Za temeljito pranje jače onečišćenih naplataka nanesite odgovarajuće sredstvo na naplatke. Napunite set za raspršivanje sredstvom za čišćenje prema uputama za uporabu te spremnik za deterdžent pričvrstite na pištolj visokotlačnog perača. Nane-site otopinu šampona na površinu karoserije. Pazite da šamponom za vozila tretirate samo metalne dijelove, jer vosak koji sadrži nije prikladan za staklene, gumene ili plas-tične površine. Pustite da naneseno sredstvo djeluje nekoliko minuta.

Pričvrstite četku za pranje na pištolj visokotlačnog perača i odstranite rastopljenu nečistoću. Za ovaj korak kao alternativu možete koristiti i mokru spužvu. Potom sperite otopljenu nečistoću s naplataka.

Isperite vozilo vodom pomoću visokotlačnog perača dok ne odstranite ostatke nečistoće i šampona. Potom osušite površinu mekim ručnikom ili krpom, ili odstranite preostalu vlagu gumenom lamelom za pranje prozorskih stakala.

SAŽETAK: PRANJE automobila POMOĆU VISOKOTLAČNOG PERAČA

  • Pranje vozila pomoću visokotlačnog perača ne zamara i daje izvrsne rezultate.
  • Pri korištenju visokotlačnog perača obavezno se opremite odgovarajućom zaštitnom odjećom i opremom sukladno Uputama za uporabu vašeg uređaja.
  • Pranje vozila izvodite na način da budete pažljivi s izborom izlaznog pritiska vode, i da ostavite dovoljnu distancu između mlaznice i površine koju perete. Pri ispiranju se koristite sapnicom lepezastog mlaza.
  • Prije početka pranja rukom odstranite veće elemente nečistoće kao što su lišće i grančice. Potom samo vodom sperite veće komade blata i slične nečistoće.
  • Sad treba nanijeti šampon za lakirane površine, a valja se posvetiti i naplatcima i tvrdokornoj prljavštini na njima. Obilno nanesena sredstva za čišćenje nakon nekog vremena sperite temeljito čistom vodom, a potom osušite oprane plohe.

Prljavštinu s lakiranih i obojenih dijelova vozila najbolje je sprati dok je još svježa. Osušenu nečistoću kudikamo je teže odstraniti nakon što se posuši. Također, izbjegavajte pranje vozila u periodima ekstremnih temperatura zraka, kako bise izbjegli nagla grijanja/hlađenja boje, a time i pukotine i oštećenja laka. Za hladnih dana najbolje je odložiti pranje vozila, dok za vrućih dana pričekajte da temperatura padne, pa vozilo perite ili u jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Pranje visokotlačnim peračem nije štetno po vaše vozilo, koristi li ga se obazrivo i u skladu s uputama. Takvo pranje valja obavljati s izlaznim pritiskom vode ne višim od 200 bara, pod ne preoštrim kutom u odnosu na pranu plohu, i s dovoljnim razmakom od mlaznice do laka.

Tlak vode između 80 i 200 bara svakako bi trebao biti dostatan za temeljito uklanjanje svake nečistoće, a pazeći pritom da ne dođe do oštećenja boje. Svi visokotlačni perači marke STIHL prikladni su za ovaj posao jer nude pritisak vode od 80 i više bara.

Za ovaj posao najprikladniji su visokotlačni perači koji nude izlazni pritisak vode u iznosu od 80 bara. To su primjerice modeli RE 110 i RE 130 Plus.

Uputna distanca znatno ovisi o modelu perača. Prilikom temeljitog pranja vozila viso-kotlačnim peračem preporučljiva distanca od mlaznice do prane površine ne bi smjela biti manja od cca 25 cm, kako ne bi došlo do oštećivanja boje ili lakirane površine. Također, preporučljivo je pranje započeti korištenjem niskog radnog tlaka vode, pa ga postupno povisivati, shodno učinku na boju i lak.