Njega travnjaka zimi
ZIMSKI ODMOR ZA TRAVNJAK

Krajem listopada, početkom studenoga – ali najkasnije do prvoga zimskog mraza – trebalo bi zaključiti aktivnu njegu travnjaka. Ako ste sakupili lišće, vertikutirali travnjak, zadnji puta ga pokosili i prihranili za zimu, tada vaš vrt smije pasti u zasluženi zimski san. 

Kako priroda određuje, vaš travnjak u zimskim mjesecima treba odmor. To znači, vlati trave više ne rastu, ali uz to, ne mogu se obraniti od napora i oštećenja. Upravo zbog toga, posebno je važno da pustite vaš travnjak da miruje i da se po njemu ne hoda, kako bi zaštitili nježne vlati trave koje će se u proljeće lakše regenerirati.  


Mogu li travnjak kositi zimi? S pojavom prvog mraza konačno je gotovo s košnjom travnjaka. Za prezimljavanje travnjak ne bi trebao prijeći visinu košnje od 4 do 5 centimetara. U zimskim mjesecima travnjaku treba odmor i ako je moguće, ne bi se trebalo hodati po njemu, jer svaki korak uništava osjetljivu travu.  
MRAZ I SNIJEG

Travnjak postaje posebno osjetljiv čim se mraz proširi po njemu. Mnogima je poznato da se u to vrijeme ne smije hodati po njemu i da ga ne bismo trebali preopteretiti. Ukoliko  je trava prekrivena snijegom, nastaje neka vrsta izolacije koja štiti vlati od mraza i ledenog vjetra. Svejedno je koliko dugo snijeg prekriva tlo, pustite vaš travnjak da se odmara i nemojte hodati po njemu.  

No kod obitelji s djecom to ipak nije uvijek tako jednostavno. Djeca se često ne obaziru puno na nježne vlati trave, koje se prilikom dječje igre slamaju. Svaka vlat trave 


reagira jako osjetljivo, budući da se trava sastoji od gotovo  80 posto vode. Ako se voda zbog mraza u vlati trave smrzne, vlat se lako može slomiti. Takve štete ne mogu se nadomjestiti, budući da u zimskim mjesecima ne dolazi do rasta. Posljedice se mogu vidjeti već kod prvog otapanja snijega: na travi se pojavljuju žućkasto-smeđi tragovi stopa ili smeđe površine travnjaka, u koja se naknadno i lako nastane gljivična oboljenja, primjerice snježna i siva plijesan. 


SAVJETI ZA UREĐIVANJE TRAVNJAKA 

Kako bi vaš travnjak preko cijele godine lijepo izgledao i kako se ne bi nepotrebno opterećivao, trebali biste već pri uređivanju travnjaka razmisliti o tome, koji tip travnjaka vam najviše odgovara. 

TRAVNJAK ZA IGRU

Zimi se može više opteretiti nego ukrasni travnjak, a podnosi i dječje radosti na snijegu.  

UKRASNI TRAVNJAK

Osjetljiv je i zimi se po njemu, ako je moguće, ne bi trebalo gaziti.

TRAVNJAK U SJENI

Robustan i dobro ukorijenjen, i zimi može izdržati velika opterećenja.


UKRASNI TRAVNJAK UČINITI OTPORNIM NA GAŽENJE

Kako bi i ukrasni travnjak tijekom zimskog sna dobio svoj mir, možete u jesen postaviti male vrtne ploče za hodanje. Ukrasno oblikovane staze ne izgledaju samo lijepo, već imaju i dodatnu prednost, štede vaš travnjak a osim toga, cipele ostaju suhe i po kiši i po snijegu. NJEGA TRAVNJAKA NA KRAJU HLADNOGA GODIŠNJEG DOBA

Kako biste imali lijep zeleni travnjak za odmor, možete, čim se proljepša vrijeme pred dolazak proljeća, kad se vegetacija već probudi, u dane bez mraza, započeti s prihranjivanjem. Tada se uglavnom koriste gnojiva na bazi dušika, kako bi se potaknuo rast trave. Nakon zime travnjak se treba dovoljno opskrbiti hranjivim tvarima.  

NJEGA TRAVNJAKA NAKON ZIME

Nakon posebno teške zime trebali biste se, čim se otopi zadnji snijeg, pozabaviti vašim  travnjakom.


  • Očistite travnjak grabljama ili lepezastom metlom i uklonite lišće i grane. 
  • Pokosite travu kad je tlo suho. 
  • Ukoliko se pojavila bolest ili ako su neka mjesta jako slijepljena, savjetuje se vertikutiranje ili prozračivanje travnjaka. 
  • Na kraju možete obaviti proljetno prihranjivanje.

Kada kositi travnjak prvi puta nakon zime? O visini trave ovisi kada ćete prvi puta nakon zime kositi travnjak. Temperature bi se trebale ustaliti na visini od 7 do 10 Celzijevih stupnjeva, dakle uglavnom od sredine ožujka do početka travnja.


SAŽETAK: NJEGA TRAVNJAKA ZIMI


  • Prvi mraz se već pojavio? U tom slučaju travnjak više ne kosite.  
  • Ukoliko je moguće, u vrijeme zime izbjegavajte hodanje po travnjaku. 
  • Snježni pokrivač može ostati na travnjaku jer mu pruža zaštitu.  
  • Nakon otapanja snijega može se započeti s njegom travnjaka.