Njega travnjaka u jesen
ČIŠĆENJE TRAVNJAKA PRIJE ZIMSKOG ODMORA

Vaš travnjak je već po svojoj prirodi u stanju bez problema podnijeti hladno godišnje doba. Ipak, pravilan način njege travnjaka brine o tome da vas slijedeće sezone ne iznenade ni male ni velike štete. Jedna od prvih i najvažnijih točaka: travnjak bi trebao biti čist i spreman, kako bi dočekao zimu.   

UKLANJANJE JESENSKOG LIŠĆA

Uklonite s travnjaka opalo jesensko lišće i odlomljene grane. Na taj način izbjegavate moguću infekciju plijesni ili gljivicama, što je uzrokovano visokom vlagom u hladnoj sezoni. Ako je trava pokrivena, kisik ne može cirkulirati - trava postaje osjetljiva na štetočine i bolesti trave. 


Ukoliko ne želite posegnuti za grabljama ili lepezastom metlom, lišće sasvim jednostavno možete ukloniti kosilicom za travu. Namjestite kosilicu na visoko rezanje i opremite je košarom za prikupljanje trave. Listovi se pritom najlakše skupljaju ako sloj nije predebeo, a lišće je suho. Uklanjanje lišća preporuča se najkasnije do sredine studenog, dok još ima sunca.   

Savjet: lišće možete ostaviti oko grmova ili gredica s cvijećem. Ono štiti od mraza i malim stanovnicima vrta nudi zimsko utočište. 


STIHL PUHAČI I USISNI SJEKAČI

Brzo i učinkovito napravite red oko kuće i na vašem posjedu, naravno,  pomoću snažnih STIHL puhača i usisnih sjekača. Ono što je jesenski vjetar nanio, za tren oka se opet može skupiti, usisati ili usitniti. 


ZADNJA KOŠNJA TRAVNJAKA 

„Kratko i snažno“ trebalo bi vam biti geslo za zadnju košnju. Tako sprječavate da se vlati trave od težine snijega poviju do tla i, osim toga, smanjujete opasnost od infekcije  gljivicama. I ovdje preporučamo košnju travnjaka s košarom za prihvat otkosa. Ostaci pokošenog materijala ne moraju se tako, uz puno muke, naknadno zbrinjavati.  To je važno, jer se kod niskih temperatura pokošeni materijal ne može više ukloniti s tla, a nastali sloj lijepi se za površinu travnjaka. 
Posljednju  košnju travnjaka trebalo bi obaviti:

  • nakon prve noći s mrazom
  • kad je dan suh
  • kad je vrijeme oblačno

VISINA TRAVE U JESEN

Travnjak kosite na uobičajenu visinu, otprilike  oko 50 milimetara. Tako trava ostaje zaštićena, i neće se zgnječiti pod težinom snježnog pokrivača. Jedini izuzetak je kod travnjaka u sjeni koji bi, u idealnom slučaju, trebao otići u zimski san s visinom trave od otprilike 90 milimetara. 

ZIMSKA PROVJERA VAŠE KOSILICE

Iskoristite priliku i pripremite kosilicu za zimu: ispraznite spremnik goriva, provjerite količinu ulja u motoru i pažljivo očistite sve dijelove uređaja. Naoštrite nož kosilice i skladištite kosilicu u suhoj garaži, dok ponovno ne krenete s proljetnom košnjom.  

KADA BI SE TREBALO KOSITI U JESEN? 

Posljednju  košnju travnjaka trebalo bi obaviti prije no zaprijeti prvi mraz. U svakom slučaju, ne bi više trebalo uslijediti previše toplih dana koji bi poticali rast travnjaka. Dobar izbor je jedan suhi dan između kraja listopada i sredine studenoga, jer što je travnjak više suh, to je ovaj zadatak lakši.   

TREBAM LI U JESEN VERTIKUTIRATI TRAVNJAK?

Kad noći postanu hladnije, a dani kraći, ne biste više trebali vertikutirati. Ukoliko je vaš travnjak sklon stvaranju mahovine, bolje je pričekati blage temperature sljedećeg proljeća. Idealno vrijeme za vertikutiranje je između ožujka i rujna, ovisno o vremenskim prilikama. U idealnom slučaju tlo je još toplo od ljeta, a temperature su iznad 10 Celzijevih stupnjeva. 


DODAVANJE HRANJIVIH TVARI : PRIHRANJIVANJE TRAVNJAKA

O terapiji hranjivim tvarima prije zime brine zadnje prihranjivanje. Uobičajeno gnojivo za travnjak ipak nije prikladno za to, jer sadrži previše dušika. Ono bi vlati potaknulo na rast i učinilo ih posebno osjetljivima na hladnoću. Posegnite bolje za posebnim jesenskim gnojivom koje je bogato kalijem. Kalij brine o tome da je trava otpornija na mraz i da dobro podnese duge zimske mjesece. Tako se možete radovati  raskošnom zelenom tepihu u ljetnim mjesecima.  

PRIHRANJIVANJE U JESEN: KADA JE PRAVI TRENUTAK?

Ako ste nakon zadnje košnje travnjaka još puni elana, tada možete travnjak i pognojiti. Kako bi vam to još lakše pošlo za rukom, koristite kolica za gnojivo. Pomoću njih hranjive tvari raspoređujete jednakomjerno preko cijele zelene površine. 
Smatra se da je osnovno pravilo slijedeće: jesensko gnojivo bi se trebalo nanijeti još prije prvog mraza i nakon zadnje košnje. Čim temperature počnu padati – otprilike od sredine listopada do početka studenoga – vrijeme je da travnjak pomoću posebnog jesenskog gnojiva pošaljete na zimski odmor. Na granici od 10 do 5 Celzijevih stupnjeva obustavlja se razmjena tvari u vašem travnjaku. Kako bismo predvidjeli kada je najbolji trenutak, savjetujemo da pogledate temperature prethodne godine. Ako su prethodne godine temperature od sredine studenoga bile stalno ispod 10 do 5 stupnjeva Celzijevih, trebali biste s prihranjivanjem započeti početkom listopada. 

POSEBNA JESENSKA GNOJIVA ZA VAŠ TRAVNJAK

U jesen biste trebali posegnuti za posebnim gnojivima koja vaš travnjak pripremaju na niske temperature, mraz i visoku vlagu zraka. Važan sastojak smjese za prihranjivanje je kalij. 
Kalij pomaže travnjaku da, otporan na mraz i bolesti, prođe kroz hladno godišnje doba. Kalij smanjuje točku smrzavanja stanica trave tako što se skladišti u staničnoj tekućini i na taj način raste otpornost na mraz. Osim toga, kalij djeluje pozitivno na izmjenu tvari kod biljaka.

POPRAVLJANJE OŠTEĆENJA NA TRAVNJAKU: SIJANJE NOVOG TRAVNJAKA

Jesen je idealno vrijeme da se zasije novi travnjak. Iskoristite zadnje tople tjedne kako biste travnjaku dali mogućnost da se odmori. Izgorjela i oštećena mjesta obilno se zalijevaju kako bi se isprale soli. Tlo možete ili malo protresti ili istovremeno nasuti zemljom. Nakon toga, ova  mjesta se posipaju novim sjemenom trave. I na kraju, sve prekrijte zemljom za cvijeće i obilno zalijevajte, sve dok trava ne počne nicati.  
Upravo je rujan prikladan za sijanje trave, jer tlo je još toplo od ljeta, a u rujnu obično ima i dovoljno kiše. Ukoliko ipak sijete travu kasnije, postoji mogućnost da osjetljive vlati trave ne izdrže nadolazeći mraz. SAŽETAK: NJEGA TRAVNJAKA U JESEN

  • Uklonite lišće i granje s travnjaka. 
  • Kosite travnjak tako dugo dok trava još raste. 
  • Obavite zadnju košnju travnjaka čim temperature padnu ispod 10 do 5 Celzijevih stupnjeva 
  • Skratite jesenski travnjak na 50 milimetara ili, ako je travnjak u sjeni, na 90 milimetara. 
  • Vertikutirajte, ukoliko na travnjaku ima mahovine, najkasnije u rujnu. 
  • Za zadnje prihranjivanje koristite jesensko gnojivo koje sadrži kalij.
  • Po potrebi,  možete u rujnu posijati novi travnjak.