Čišćenje kamenih staza

Uz pomoć uobičajenih sredstava za pranje protiv svakodnevne nečistoće - pokazati ćemo vam kako učinkovito čistiti kamene ploče na okućnici

ČIŠĆENJE KAMENIH STAZA: VISOKOTLAČNI PERAČ

Idealan način za čišćenje i uklanjanje nečistoće i mahovine s vaših kamenih staza je pranje uz pomoć visokotlačnog perača. Visoki izlazni pritisak vode iz perača učinkovito uklanja tvrdokornu nečistoću s kamenih ploča i omogućava djelotvorno čišćenje ploču po ploču. Perač je posebno pogodan za pranje većih površina: posao se obavlja brzo i bez zamora.

Mala grupa savjeta, kojih se valja držati pri pranju kamenih staza pomoću visokotlačnog perača:

 • Nisu sve kamene obloge prikladne za pranje visokotlačnim peračem. Betonske ploče ili ploče od tvrdog kamena perive su uz pomoć priključka za pranje velikih popločanih ploha i pri niskom izlaznom pritisku vode. Prije no što se upustite u pranje cijele plohe iskušajte učinak rada perača na manje uočljivom dijelu pločnika, kako biste bili sigurni da pranje visokotlačnim peračem neće prouzročiti štetu ili tragove na kamenu ili stazi.
 • Priključak za pranje popločanih ploha uobličen je tako da učinkovito čisti, bez prskanja unaokolo. Pri njegovom korištenju pobrinite se za dovoljnu udaljenost sapnice priključka od plohe koju perete.
 • Korištenje visokotlačnog perača ne preporuča se u uvjetima visoke vlažnosti ili za kišnog vremena

KORAK BR. 1: UKLANJANJE TVRDOKORNE NEČISTOĆE

Oslobodite površinu koju kanite čistiti od prepreka i pometite najkrupniju nečistoću prije pranja visokotlačnim peračem. Ovaj posao možete si olakšati korištenjem puhača ili usisnih sjekača, kako biste uštedjeli na snazi i vremenu.

KORAK BR. 2: ČIŠĆENJE FUGA

Oslobodite fuge od korova i mahovine, čije bi korijenje s vremenom moglo naštetiti podnim oblogama.

Pri čišćenju fuga ispunjenih finim tucanikom ili pijeskom najbolje je obaviti to mehanički, i to iščetkavanjem pomoću žičane četke. Ovaj posao izvediv je pomoću visokotlačnog perača, no nakon čišćenja valja nadomjestiti isprani materijal. Fuge zatvorene očvrsnulim materijalom za takve vrste ispune moguće je bez bojazni ispirati vodom pod pritiskom.

UKLANJANJE KORJENČIĆA I MAHOVINE POMOĆU VISOKOTLAČNOG PERAČA

Uklanjanje mahovine, lišajeva i korjenčića malih biljaka iz fuga može biti zamorno i oduzimati previše vremena. Primjena visokotlačnog perača olakšava ovu zadaću: organska nečistoća lako se uklanja čistom vodom pod visokim izlaznim pritiskom, čak i bez korištenja posebnih sredstava za čišćenje i uz znatnu uštedu na količini vode potrebne za ovaj zahvat. Time svakako činite uslugu i zdravlju našeg okoliša.

Uklanjanje raslinja i biljčica između ploča vaših staza primjenom visokotlačnog perača ima dugotrajan učinak. Snažan mlaz vode ispire ne samo biljke već i njihovo sjeme, usporavajući tako rast korova.

KORAK BR. 3: ČIŠĆENJE PLOČNIKA

Krupniju nečistoću iz međuprostora pločnika smo odstranili, pa je sad na redu čišćenje samih kamenih ploča.

U slučaju da su vaše kamene staze zaprljane tvrdokornijom nečistoćom, odmah nanesite adekvatno sredstvo za čišćenje, koje ste dodali vodi iz perača i pustite ga da djeluje. STIHL sredstvo za čišćenje kamena i fasadnih obloga CS 100 pouzdano uklanja tvrdokorne zelene naslage korijenja, lišajeva i drugog biljnog materijala, kao i atmosferske nečistoće, čađe i prašine. Predloženo sredstvo u potpunosti je biorazgradivo i kompatibilno sa svakim modelom STIHL visokotlačnog perača.

KORAK BR. 4: NADOPUNJAVANJE FUGA

Ako je tijekom čišćenja iz fuga isprano suviše materijala ispune, valja vam nadoknaditi odstranjeni materijal. Pri tome se poslužite prikladnim materijalom, kako biste izbjegli formiranje praznih i neispunjenih prostora u fugama.

PRANJE kamenih staza: PRIMJENA UOBIČAJENIH sredstava za čišćenje u kućanstvu

Ako nemate pri ruci sredstvo za čišćenje kamena, možete koristiti jednostavna sredstva za čišćenje u kućanstvu. Za čišćenje malih površina dovoljni su topla voda, mekana četka i neutralni mekani sapun. Ali soda je također provjereno sredstvo za čišćenje. Kućna sredstva vlastite izrade nisu prikladna za visokotlačni perač. Visokotlačni uređaj smije se puniti samo odgovarajućim sredstvom za čišćenje.

ČIŠĆENJE POMOĆU SODE BIKARBONE

Čišćenje popločanih ploha pomoću otopine sode bikarbone jest svakako učinkovit način ali i opasan zbog njenog lužnatog svojstva. Ovaj se način može koristiti za tvrdokornu nečistoću na betonskim blokovima. Prilikom uporabe ove mješavine vode i sode nužno je tijekom rada koristiti zaštitu vida i lica, a dobrodošla je i zaštita kože na rukama.

 • · Koliko smjese otopine je potrebno ovisi o stupnju onečišćenja plohe koju kanite oprati. Općenito, učinkovitu otopinu pripremamo na način da 10 g sode rastapamo na cca 1 litru vode. Ova će otopina pružiti najbolje rezultate damo li joj dovoljno vremena za širenje svog učinka na područje nanašanja. Otopinu nanesemo na kamenu plohu i ostavimo nekih 5-6 sati da djeluje. Otopinu valja isprati čistom vodom pomoću visokotlačnog perača, ili vodom iz vrtnog crijeva.

Ne preporučamo čišćenje kamenih obloga kiselinom.

Octena kiselina česta je u primjeni u kućanstvu za poslove čišćenja raznih površina. No, postoji cijeli niz činjenica, zbog kojih primjena kiseline pri čišćenju kamenih obloga nije preporučljiva:

 • Octena kiselina kroz fuge ili razmake napada spojeve među pločama i može narušiti čvrstoću i stabilnost popoločane podloge.
 • Kiselina može ostaviti svijetle mrlje uslijed kemijske reakcije s oblogom koja je sastavom na vapnenačkoj osnovi. To znači kako valja izbjegavati korištenje kiseline pri čišćenju prirodnog kamena ili betona.
 • Kiseline mogu naškoditi dišnim putevima i sluznici, koriste li se pri čišćenju neoprezno ili u prevelikim količinama

Kako biste s veseljem i uspjehom mogli dugoročno koristiti svoj visokotlačni perač, preporučamo vam uporabu sredstava za čišćenje specijalizirane namjene, dakle za korištenje s VT peračem. Tvrtka STIHL nudi širok spektar sredstava za čišćenje namijenjenih isključivo i posebno za uporabu sa STIHL uređajima. Primjerice, za čišćenje i pranje fasadnih obloga od kamena i betona preporučamo vam korištenje šampona STIHL CS 100.

Da, STIHL sredstva za čišćenje moguće je koristiti i bez uporabe VT perača. Otopina takvog sredstva može se na čišćenu plohu nanijeti pomoću ručne prskalice ili na drugi način. Predlažemo vam korištenje ručne prskalice SG 11 Plus.

ČIŠĆENJE PLOČNIKA: POSEBNE ZNAČAJKE BETONA I PRIRODNOG KAMENA

Sredstvo za čišćenje ovih ploha znatno ovisi o prirodi materijala od kojeg su napravljene. Kako biste odabrali ispravno sredstvo za pranje, prije čišćenja je potrebno provjeriti materijal od kojeg su napravljene staze u vašem vrtu.

ČIŠĆENJE BETONSKIH POVRŠINA

Ploče od betona su klasičan izbor za popločenje staza te se nude u raznim oblicima i dizajnu. Neprekinute plohe najspretnije je čistiti uz pomoć priključka za VT perač namijenjenog za pranje brisanih popločanih prostora. Kako biste bili sigurni da nećete prouzročiti oštećenja na površini, napravite pokus na rubnom dijelu plohe, i to započnite s niskim izlaznim pritiskom vode te ga postupno možete povećavati po potrebi.

Betonske plohe valja čistiti neutralnim sredstvima za čišćenje, kako biste izbjegli oštećenja i mrlje koje bi se mogle pojaviti uslijed kemijske reakcije s kiselinom u deterdžentu. Naime, betonski blokovi izrađeni su od vapnenca osjetljivog na kiseline te se mogu oštetiti ako se čiste kiselim sredstvima.

ODSTRANJIVANJE NATALOŽENOG KAMENCA

Lijep prirodan izgled kamenih staza često je nagrđen svijetlim mrljama. Radi se najčešće o kamencu koji preostane po sušenju vode i kišnih kapi na kamenu. Ove se mrlje lako odstranjuju mehaničkim putem - uporabom četke, vode i po potrebi upotrebom neutralnog sredstava za čišćenje.

ČIŠĆENJE KAMENIH PLOČA

Obloge od prirodnog kamena kao što su granit, mramor, pješčenjak ili bazalt lijepe su i dojmljive. Kako bi kamen zadržao svoj lijep prirodan izgled čistite ga pH-neutralnim sredstvima, budući da sredstva s kiselinom oštećuju prirodan materijal.

Obloge od tvrđih vrsta kamena kao što su granit, bazalt ili kvarc lako se i bez opasnosti mogu prati pomoću visokotlačnog perača. To su stabilni materijali koji mogu izdržati visoki pritisak vode. Isto vrijedi i za podne obloge od otporne klinker opeke. Kod čišćenja ne tako čvrstih materijala valja biti oprezan. Topla voda, neutralna sredstva za čišćenje i mekše četke siguran su način za izbjegavanje oštećenja pri čišćenju.

SAŽETAK: ČIŠĆENJE KAMENIH STAZA

 • Pranje pomoću visokotlačnog perača je najučinkovitija metoda čišćenja kamenih staza i ploha od nečistoće ili korova
 • Pranje započnite s niskim izlaznim pritiskom vode i na neupadljivom dijelu testirajte je li kamena obloga prikladna za pranje pod visokim pritiskom.
 • Podne obloge od betona ili čvrstih vrsta kamena (granit, bazalt, kvarc) mogu se čistiti pomoću priključka za VT perač namijenjenog za pranje velikih popločanih ploha. Mekše i porozne vrste kamena valja čistiti obazrivije, pomoću mekih četki, blagih sredstava i toplom vodom.
 • Obloge od prirodnog kamena ili betona ne smiju se čistiti pomoću kiselih sredstava, jer su osjetljivi na kiselinu te im se može oštetiti površina i narušiti izgled.
 • Preporučamo vam korištenje biorazgradivih sredstava za čišćenje, kao što je STIHL CS 100 sredstvo za čišćenje, a s ciljem očuvanja našeg okoliša.
 • Zatvorene fuge između podnih ploča mogu se bez problema čistiti i prati pomoću visokotlačnog perača. Ukoliko su fuge samo ispunjene tucanikom ili pijeskom, uputno je čišćenje obaviti četkom i prikladnim sredstvom. Ukoliko koristite visokotlačni perač, nakon čišćenja fuge jednostavno nadopunite ispranim materijalom.
 • Ukoliko nemate na raspolaganju odgovarajuće sredstvo za čišćenje kamena, koristite neutralni sapun ili se, u slučaju betonskih blokova, poslužite mješavinom sode i vode. Svakako zaštitite oči od mogućeg prskanja otopine, koja je agresivna za sluznicu i kao takva opasna po vid.

Metoda čišćenja kamenih obloga ovisi od prirode i vrste kamena - materijala od kojeg je obloga izrađena. Mekše obloge od prirodnog kamena valja čistiti pomoću otopine blagog pH-neutralnog sredstva u toploj vodi i pomoću mekane četke. Robusnije kamene podne obloge perive su uz pomoć visokotlačnog perača i priključka za čišćenje brisanih kamenih ploha.

Da, spomenuta vrsta kamenih obloga periva je uz pomoć VT perača. Ovaj naputak dakako vrijedi samo za obloge od čvrstih materijala kao što su beton, granit, basalt ili kvarcni kamen. Pri čišćenju poroznih i mekših materijala uputno je koristiti blaža sredstva za čišćenje i mekšu četku s ciljem izbjegavanja oštećenja.

U sprječavanju pojave tzv. „cvjetanja“ može pomoći jednostavno četkanje. Tretiranje kamenog materijala primjenom tople vode u kombinaciji s neutralnim i biorazgradivim sredstvima poput STIHL Sredstva za čišćenje kamena i fasada CS 100, idealno je kod ove pojave. Alternativno, možete pričekati dok ovo „cvjetanje“ ne nestane samo od sebe. Ovo je prirodni fenomen koji nestaje nakon godinu ili dvije; cvjetanje je posljedica viška vapna koji se na kiši i vlazi otpušta iz kamena i taloži na njegovoj površini.

Kako biste učinkovito čistili podne kamene obloge sodinom otopinom, predlažemo vam da pomi-ješate 10 litara vruće vode sa 100 grama sode. Ovu otopinu nanesite širokim kistom ili četkom na očišćenu površinu i dopustite da otopina djeluje na oblogu cca 5-6 sati. Po isteku predloženog perioda plohu valja temeljito isprati čistom vodom. Imajte svakako na umu kako je sodina otopina agresivna kemikalija te nije prikladna za čišćenje i pranje površina prekrivenih prirodnim kame-nom.

Svijetle mrlje na kamenim stazama najčešće su prirodno uzrokovane ishlapljivanjem tekućine bogate vapnenačkom otopinom, što ostavlja bijele mrlje i rubove, a koje je jednostavno ukloniti. Kamene plohe očistite pomoću tople vode i mekane četke, a po potrebi koristite pH-neutralna i biorazgradiva sredstva za čišćenje (STIHL CS 100). Ovo je prirodni fenomen koji nakon nekog vremena nestaje sam od sebe: Bijele mrlje su višak vapna koje se oslobađa od kamena uslijed kiše i vlage te se taloži na njegovoj površini.