Ispravno očistite drvenu terasu

Kad zima ostavi traga na terasi: Pokazat ćemo vam kako čistiti drvenu terasu jednostavnim sredstvima. 
KAKO PRAVILNO ČISTITI DRVENE TERASE

Nakon zime drvo na terasi je zbog nečistoće postalo bezbojno i djeluje neugledno. Posebno u sjenovitim područjima, stvara se zeleni sloj koji treba ukloniti. To se može brzo učiniti jednostavnim sredstvima za čišćenje, a tko ima visokotlačni perač, s pravim nastavkom može sve očistiti nježno i učinkovito. Pokazat ćemo vam kako.

PRAVA OPREMA ZA ČIŠĆENJE DRVENE TERASE

Načelno, drvenu terasu bi trebalo redovito čistiti metlom kako bi se spriječila tvrdokorna prljavština. Za temeljito proljetno čišćenje metle i četke su dobra priprema. Visokotlačni perač s nastavkom četke za pranje također vrlo dobro pomaže pri čišćenju drvenih terasa.DRVO TERASE ODREĐUJE NAČIN ČIŠĆENJA

Općenito vrijedi: Nikad ne čistite drvene terase izravnim mlazom visokotlačnog perača. Postoji rizik da pritisak ispere ljepilo za drvo i drvo brže postane krhko. Najbolje je unaprijed utvrditi od kojeg je drveta izrađen pod vaše terase i na temelju klase trajnosti odlučiti kako najbolje očistiti drveni pod:


Klasa 1 i 2: na primjer tropsko drvo poput bangkiraija i tikovine, ali također i akacije ili hrasta: Ova drva su vrlo izdržljiva, robusna i trajna. Mogu se očistiti četkom za pranje.

Klasa 3 i 4: na primjer bukva, smreka ili bor: Ova vrsta drveta malo je manje izdržljiva i treba je ručno čistiti metlom i četkom. Savjete za čišćenje okućnice možete pronaći u nastavku.OČIŠTITE DRVENU TERASU VISOKOTLAČNIM PERAČEM


Ukoliko je vaša drvena terasa prikladna za rad s visokotlačnim peračem ii četkom za pranje, možete prionuti na posao. Pričvrstite nastavak i podesite tlak vode na nizak nivo. Pretjerani pritisak vode može oštetiti drvenu površinu. Grubo i nadraženo drvo terase može postati lomljivo ili čak puknuti.

Tijekom čišćenja pazite da ravnomjerno očistite cijelu površinu. Na taj način jamčite jednoličan ton boje na očišćenoj površini.

Za tvrde i neobrađene drvene površine preporučamo  naše STIHL sredstvo za čišćenje kamena i fasade CS 100. Pomoću njega možete pouzdano ukloniti tvrdokorne zelene naslage.KUĆNA SREDSTVA ZA DRVENU TERASU


Ako u svom kućanstvu nemate visokotlačni perač ili ako drvena terasa nije prikladna za rad s peračem, možete se poslužiti jednostavnim kućnim sredstvima. Ekološki prihvatljiva i jeftina varijanta je, na primjer, rad sa sodom (natrijevim karbonatom) ili klasičan način s mekanim sapunom.

MOĆAN TIM: SODA I SNAGA


Za izradu paste za čišćenje sa sodom ne treba nam puno sastojaka. Prvo se 500 ml mlake vode pomiješa sa 2 - 3 žlice škroba. Miješajte dok smjesa ne postane grudasta. Zatim se smjesa ulije u lonac s 5 litara mlake vode. Dodajte 100 g sode (natrijevog karbonata) i sve prokuhajte dok tekućina ne nabubri. Ovom pastom sada možete lako i nježno očistiti drvenu terasu.

Da biste očistili drvenu terasu, nanesite pastu na drvene podne daske i rasporedite je četkom. Pasta bi trebala djelovati nekoliko sati

Na kraju, uklonite pastu s drvene podnice ispiranjem vodom.


OČISTITE DRVENU TERASU SAPUNOM


Sapun je također pogodan za čišćenje drvenih terasa. Danas se sve više preferiraju ekološki prihvatljivi proizvodi, stoga pri ispiranju pazite da u vašem vrtu ne završi previše vode od ispiranja.

Možete nanijeti nerazrijeđen mekani sapun i utrljati ga četkom. Uz malo strpljenja i posljednja fuga na vašoj drvenoj terasi ponovno će biti čista. Na kraju sve isperite. U tu svrhu možete koristiti vrtno crijevo, a ako ga nemate pri ruci, poslužit će i kanta za zalijevanje.


OCAT NEMA ŠTO TRAŽITI NA DRVENOJ TERASI


Sva kisela sredstva za čišćenje (uključujući ocat) nisu dobra za drvene podne daske vaše drvene terase. Preporučujemo da ga ovdje ne koristite za čišćenje, kako biste dugo mogli uživati ​​u svojoj terasi.OSTALI SAVJETI ZA ODRŽAVANJE DRVENE TERASE

Već ste puno postigli čišćenjem površine svoje drvene terase, ali posao još nije gotov. Oni koji žele biti temeljiti mogu ići još dalje.


ČIŠĆENJE PODRUČJA ISPOD TERASE

Ono što nije dostupno oku, tog nema ni na umu: na žalost tako je i kod drvene terase. Što god padne između ili ispod podnih dasaka, zaboravit će se - sve dok ne počnu dopirati neugodni mirisi. Ukoliko to želite spriječiti, odvažite se na čišćenje površine ispod drvene terase.

Redovito oslobađajte područje između podkonstrukcije i terase od lišća i druge prljavštine. To možete učiniti i  usisavačem ili puhačem. Time ćete spriječiti da terasa propada i truli odozdo zbog gljivica i štetočina.


NJEGA: NANOŠENJE ULJNOG PREMAZA  NA DRVENU TERASU

Kao posljednji korak nakon čišćenja, preporučujemo obradu drveta uljem ili glazurom. Na ovaj način jamčite pravu zaštitu drva.

Kako biste to učinili, pričekajte oko 24 sata nakon čišćenja. Ako je drvo još uvijek vlažno, mogli biste vlagu unijeti u materijal, što dugoročno može uzrokovati njegovo truljenje.

Ulje ili glazura neće samo njegovati drvo, već će vaša  terasa i izgledom spremno dočekati novu vrtnu sezonu.SAŽETAK: ČIŠĆENJE DRVENE TERASE

  • Drvenu terasu trebali biste čistiti na proljeće, nakon što zima na njoj ostavi traga.
  • Pripremite drvenu terasu tako što ćete je prethodno  očistiti i pomesti.
  • Rad s visokotlačnim peračem jednostavan je i nježan, ako je drvo pogodno za to i ako se koristi četka za pranje.
  • Možete se osloniti i na kućna sredstva poput sode ili sapuna.
  • Ocat je štetan za drvo i ne smije se koristiti.
  • Nakon čišćenja poželjno je drvenu terasu nauljiti.