Bezalatno zatvaranje spremnika

STIHL čep spremnika: čist i jednostavan


Malen, ali od velike važnosti za nesmetan svakodnevni rad: naš bezalatni čep spremnika za gorivo i ulje.

Čisto i ugodno startanje sa STIHL bezalatnim čepom spremnika

Ono što znamo: promišljeni detalji motorne uređaje čine alatima koji se rado koriste i u koje se može pouzdati. Stoga smo u tvrtci STIHL za naše uređaje razvili poklopce spremnika za gorivo koji jamče čisto i ugodno korištenje, kako bi se kod rada mogli koncentrirati na ono što vam je zapravo važno.   


Što je bezalatni čep spremnika za gorivo?
Bezalatni čep spremnika za gorivo je zatvarač koji omogućava otvaranje i ponovno zatvaranje spremnika za gorivo i ulje na STIHL motornim uređajima u nekoliko pokreta rukom – i to sve potpuno bez alata. STIHL čep spremnika funkcionira s bajonetnim zatvaranjem umjesto navojnog vijka.  


STIHL bezalatni čep spremnika: prednosti

Prednosti se nalaze u ruci: Posebni poklopci spremnika za gorivo i spremnika za ulje zatvaraju se i otvaraju brzo i jednostavno. To omogućava korištenje bez napora i alata. Veliki otvori omogućuju jednostavno natakanje u samo tri koraka. Kod novijih čepova spremnika oznake na dijelovima uređaja pomoći će vam da čep spremnika otvorite i zatvorite pravilno.


Korak 1: Otvaranje

Ukoliko je motorna lančana pila već prije radila, pustite ju da se ohladi. U spremniku za gorivo može nastati prekomjerni tlak zbog čega gorivo može prskati van te izazvati ozljede ili materijalnu štetu. Rasklopite krila zatvarača na poklopcu spremnika prema gore te okrenite čep spremnika vašeg STIHL motornog uređaja od smjera kazaljke na satu za otprilike 1/8 okretaja. Ukoliko je spremnik goriva pod tlakom, čuti će se njegovo smanjivanje. Kada je prekomjerni tlak smanjen, okrenite čep spremnika za gorivo do kraja. Čep se sada može skinuti. Korak 2: Natakanje

Natočite tada mješavinu goriva u spremnik goriva i ulje za podmazivanje lanca u spremnik za ulje. Transparentni spremnici goriva na uređajima omogućuju vam da razinu punjenja uvijek imate na oku, a veliki otvori čisto i jednostavno točenje. Kod natakanja pazite da ne prosipate tekućinu i da spremnik ne napunite do rubova. Pritom vam preporučujemo STIHL sustav za natakanje.  


Korak 3: Zatvaranje

Ponovno pravilno stavite poklopac spremnika vašeg STIHL motornog uređaja, pritisnite ga prema dolje i okrenite ga do kraja. Poklopac spremnika kliknut će čujno na svoje mjesto. Tada ponovno zaklopite krila zatvarača.  Zatvaranje STIHL poklopca spremnika: što bi trebali znati

Nakon svakog postupka natakanja i svake upotrebe uređaja provjerite jesu li čep spremnika za gorivo i čep spremnika za ulje pravilno zatvoreni. Iz sigurnosnih razloga uređaji kod kojih je prisutno curenje, posebno iz sustava za gorivo, ne smiju se više koristiti.  

STIHL poklopac spremnika propušta – što učiniti?

Naš bezalatni čep spremnika dizajniran je za maksimalnu nepropusnost. No ukoliko ipak primijetite da propušta, provjerite najprije je li ispod poklopca spremnika dospjela krhotina od piljenja ili prašina koje priječe nepropusno zatvaranje. Zatim provjerite zatvara li se mehanika poklopca spremnika još uvijek pravilno. Nakon nekoliko godina upotrebe zatvarači ipak mogu postati porozni. Ako primijetite da zatvarač ima okrhnuta mjesta, kod zamjene zatvarača pomoći će vam rado Vaš STIHL specijalizirani trgovac u vašoj blizini.  


Bezalatni čep spremnika: može li ga se naknadno ugraditi u STIHL motorne uređaje?

Motorni uređaji sa navojnim čepom ne mogu se na žalost dodatno opremiti sa STIHL čepom spremnika. Navojni vijak normalnih čepova nije kompatibilan sa bajonetnim zatvaračem bezalatnog čepa spremnika.


Bezalatni čep spremnika ukratko


  • Bezalatni čep spremnika brz je i jednostavan za rukovanje. 
  • Minimalnim pokretima ruke i bez alata spremnici za ulje se otvaraju i ponovno zatvaraju.  
  • Bezalatni čepovi spremnika ne daju se naknadno ugraditi.