4-mix-motor

STIHL 4-Mix® Motor: snaga u prirodi.


STIHL 4-Mix® motor: velika snaga uz malu težinu, inovativno korištenje goriva, najjednostavnije rukovanje, prednosti 2- taktnih i 4-taktnih motora.

STIHL 4-Mix® motor: Četverotaktni motor sa mnogim prednostima.

STIHL 4-Mix® motor razvijen je na način da svi aspekti korištenja i funkcioniranja podupiru korisnika što je više moguće. U odnosu na druge četverotaktne motore STIHL 4-Mix® motor puni se uobičajenom smjesom benzina i ulja (smjesa 1:50, na primjer STIHL MotoMix) te se na taj način kombiniraju korištenje neovisno o položaju i dobro ubrzanje. Svoj visoki okretni moment STIHL 4-Mix® motor ostvaruje sa relativno malom potrošnjom goriva proizvodeći pritom vrlo malo štetnih tvari. Kompaktan način izvedbe STIHL 4-Mix® motora osigurava povoljan omjer snage i mase te rad s malim vibracijama. Osim toga osvaja svojom ugodnom razinom zvuka. STIHL 4-Mix® motor: detalji o načinu rada.

STIHL 4-Mix® motor radi, kao što to i ime daje naslutiti, u četiri takta: usisavanje, kompresija, rad, ispuštanje. Način funkcioniranja detaljno izgleda ovako:


Usisavanje

Radilica se okreće, klip u cilindru pokreće se prema dolje, otvara se propusni ventil, svježa smjesa struji u prostor za izgaranje. Posebnost: Ventil STIHL 4-Mix® motora i kućište radilice povezani su preko premosne rupe s usisnim kanalom. Zahvaljujući ovakvom inovativnom rasporedu motora kod svakog pokreta klipa smjesa gorivo-zrak-ulje dospijeva do svih sastavnih dijelova motora. To osigurava neprekidno odlično podmazivanje 4-Mix® motora. Redovita izmjena ulja time nije potrebna.


Kompresija

Za vrijeme pomicanja klipa prema dolje u kućištu koljenaste osovine nastaje prekomjerni tlak. Time se smjesa iz kućišta radilice kroz kućište zupčanika potiskuje u usisni kanal i konačno u prostor za sagorijevanje pri čemu se ujedno i podmažu sva potrebna mjesta. Klip u STIHL 4-Mix® motoru okreće se ponovno prema gore, smjesa u prostoru za sagorijevanje se komprimira.  


Rad

U najgornjoj poziciji klipa, na takozvanoj gornjoj mrtvoj točki smjesa je u STIHL 4-Mix® motoru najviše komprimirana. Malo prije dostizanja mrtve točke svjećica iskrom izaziva sagorijevanje smjese. Ovim uranjenim paljenjem smjesa u prostoru za sagorijevanje sagorijeva učinkovito i s malo ostataka. Osim toga, paljenjem je klip ponovno potisnut prema dolje, energija se dalje prenosi na funkcijski element Vašeg STIHL proizvoda.


Ispuštanje

Prije nego što klip postigne svoju najnižu poziciju, donju mrtvu točku, zupčanik otvara ispušni ventil STIHL 4-Mix® motora. Tako se kod slijedećeg pokreta klipa prema gore nastali plinovi ispušnim kanalom istiskuju iz prostora za sagorijevanje. I opet tako sve ispočetka. Vrlo mnogo snage. Bez mnogo napora kod paljenja.

Kako bi pojednostavili paljenje STIHL 4-Mix® motora, svaki motor ima ugrađeni automatski dekompresijski sustav. To funkcionira ovako: kod paljenja 4-Mix® motora centrifugalnim utezima minimalno se otvara ventil u motoru. Jedan dio kompresijskog tlaka ispušta se kroz ovaj minimalan otvor, tako se snaga potrebna za pokretanje motora minimalno reducira. Čim se prvim radnim taktom prekorači startni broj okretaja, automatski se deaktivira sustav za dekompresiju, a 4-Mix® motor dalje radi sa punom kompresijom učinkovito i snažno.Posebna izvedba 4-Mix® motora: Mala težina, veliko djelovanje.

STIHL 4-Mix® motor nije težak. Zahvaljujući punjenju podmaznom smjesom nema potrebe za dosadašnjim neophodnim dijelovima 4-taktnih motora kao što su pumpa za ulje, uljni filter i korito za ulje. To motor ne čini samo lakšim već i praktičnim jer time, naime, provjere ulja, izmjena ulja i zbrinjavanje starog ulja postaju prošlost.STIHL 4-Mix® motor ili 2-Mix motor?

Ovi sustavi - oba perjanice razvoja motora u tvrtki STIHL - inovativni su, snažni i posebno učinkoviti. Najvažnije parametre dotičnih sustava saželi smo u sljedećoj tablici.


STIHL 2-Mix motor
STIHL 4-Mix® motor
Učinkovito korištenje goriva
Optimalna upotreba raspoložive snage
Mali troškovi rada
Rad neovisno o položaju
Visoke vrijednosti pogona
Osobito visoki okretni moment
Manje zagađenja štetnim tvarima
Kompaktna izvedba

STIHL 4-Mix® motor ukratko:


  • Redukcija štetnih tvari: sagorijevanjem goriva sa minimalnim ostatkom zadovoljena je stroga europska Direktiva o ispušnim plinovima stupanj V.
  • Bez servisa za ulje: jednostavno održavanje budući da se koristi uobičajena smjesa goriva.  
  • Mala težina: zahvaljujući punjenju podmaznom smjesom neophodni dijelovi dosadašnjeg 4-taktnog motora kao što su pumpa za ulje, uljni filter i korito za ulje, nisu potrebni.
  • Niska razina buke: ugodan zvuk i kod najtežih radova. 
  • Snaga i visoki okretni moment: visoka kompresija jamči snažan učinak. 

Što je STIHL 4-Mix® motor?
STIHL 4-Mix® motor je četverotaktni motor koji zahvaljujući punjenju smjesom ulja i benzina ne zahtijeva komponente potrebne za ulje što dopušta kompaktnu izvedbu uz maksimalnu snagu.