2-mix motor

STIHL 2-Mix motor: Jak i dvostruko štedljiv


U potrazi ste za strojem za rad u prirodi bez njezinog nepotrebnog zagađenja? STIHL uređaji pogonjeni 2-Mix motorom čine to mogućim.

STIHL 2-Mix motor: učinkovit, novo osmišljen

Bilo da se radi o visokom učinku rezanja ili visokoj snazi motora, kod rada u šumi ili vrtu, moramo biti u stanju pouzdati se u snažan motor. STIHL 2-Mix motor je dvotaktni motor koji ispunjava upravo ove zahtjeve, jer on objedinjava visoku snagu motora uz odgovarajuću zapremninu motora, a uz optimalan raspored okretnog momenta. Unatoč svojoj snazi STIHL 2-Mix motor radi proizvodeći malo štetnih tvari te je posebno ekološki prihvatljiv. To je dokazano – jer 2-Mix motor već danas ispunjava najstrože zahtjeve EU Direktive o ispušnim plinovima, stupanj V. Ova posebna ekološka prihvatljivost uz istovremeno visoki učinak pronalazi svoj izvor u učinkovitom korištenju goriva u STIHL 2-Mix-motoru. Zahvaljujući inovativnom sustavu za predispiranje cilindra reduciraju se štetne emisije i potrošnja goriva u usporedbi sa konvencionalnim dvotaktnim motorima bez 2-Mix-tehnologije za do 20%. Kako ova tehnologija funkcionira u 2-Mix motoru, saznat ćete u slijedećem odlomku.   STIHL 2-Mix motor: način funkcioniranja

Tajna besprijekornog rada i učinkovitog korištenja goriva STIHL 2-Mix motora nalazi se u cilindru: Upravo tamo STIHL 2-Mix motor ujedinjuje snagu i ekološku učinkovitost zahvaljujući prerađenoj dinamici cilindra. Kod dosadašnjeg dvotaktnog motora pozicija klipa određuje kada se otvaraju ili zatvaraju ispušni kanali i kanali za propuhivanje. Ovaj proces je u STIHL 2-Mix motoru optimiziran. Odmah nakon postupka paljenja u 2-Mix motoru se postavlja plinska barijera između izgorenih plinova u prostoru za izgaranje i svježe mješavine u kućištu radilice. Tako počinje strujanje u djeliću sekunde, svježi plin dospijeva s minimalnim zakašnjenjem u cilindar te otud ispire ispušne plinove iz komore za izgaranje. Ali to još nije sve: zahvaljujući malom kašnjenju, klip ima upravo više vremena za odlučujući moment pokretanja prema gore i zatvaranja ispušnog kanala. Nesagorjeli svježi plinovi tako se drže dalje od ispušnog kanala te mogu temeljitije sagorjeti. Osim toga, oni se tako u znatno manjoj mjeri ispiru iz uređaja za rad u usporedbi s konvencionalnim dvotaktnim motorom. Gubici od ispiranja tako su sa STIHL 2-Mix motorom i sustavom za ispiranje reducirani na minimum.  Sve prednosti sustava saželi smo u daljnjem tekstu. 
STIHL 2-Mix motor: Prednosti

Zahvaljujući korištenju odvajajuće plinske barijere u STIHL 2-Mix motoru više od 80% nesagorjelih svježih plinova ne dospijeva u okoliš. Čovjek i priroda tako su znatno manje ugroženi – dijelovi goriva sadržani u nesagorjelim svježim plinovima kao što su npr. benzen i toluen ugrožavaju korisnike i prirodu u jednakoj mjeri. Uz pozitivan ekološki aspekt zahvaljujući optimalnom učinku i maloj težini vašeg STIHL uređaja sa 2-Mix motorom pokazuje se još jedna prednost: manje benzina odlazi beskorisno neizgoreno iz motora u okoliš – svako punjenje spremnika koristi se što je najbolje moguće. I tako je time potrošnja goriva jednog 2-Mix motora i do 20% ispod potrošnje jednako jakog „normalnog“ dvotaktnog motora. 


STIHL 2-Mix-motor ili 4-Mix® motor?

Naša oba vodeća sustava motora su inovativna, snažna i posebno učinkovita. Najvažnije parametre oba sustava saželi smo u slijedećoj tablici. 


STIHL 2-Mix motor
STIHL 4-Mix® motor
Učinkovito korištenje goriva
Optimalno korištenje raspoložive snage
Mali troškovi uporabe
Korištenje neovisno o mjestu
Visoka snaga pogonskog uređaja
Posebno visok okretni moment
Manja emisija štetnih tvari
Kompaktan način izvedbe

STIHL 2-Mix motor ukratko:


  • Djelotvoran: velika snaga kod učinkovitog korištenja upotrijebljenog goriva.
  • Snažan motor: visoki okretni moment u širokom rasponu broja okretaja.
  • Ekološki prihvatljiv: Znatno smanjena potrošnja goriva, time se smanjuje zagađenje okoliša jer nastaje manje štetnih ispušnih plinova.  
  • Štedljiv: Potrošnja goriva 20% smanjena u usporedbi s konvencionalnim dvotaktnim motorom bez 2-Mix tehnologije.
  • Sigurna budućnost: STIHL 2-Mix motor sa sustavom za ispiranje ispunjava strogu europsku Direktivu o ispušnim plinovima stupanj V